Според адвокати по морско право отговорността е на екипажа на плавателния съд

Извършва се преглед на всички комуникационни средства, включително на мобилните телефони на екипажа на кораба "Верила", за да се установи дали някой от 17-те българи на борда е участвал в организирана група за трафик на наркотици. Това съобщиха за NOVA от ирландската полиция.

Припомняме, че в началото на седмицата на кораба "Верила", който е собственост на "Параходство Български морски флот", беше открит половин тон кокаин. Според адвокати по морско право отговорността е на екипажа на плавателния съд, а според ирландското законодателство може да се стигне дори до конфискуване на кораба.  

Корабът "Верила" е имал необичаен маршрут през последните седмици

"Капитанът носи юридическата отговорност за всичко, което става на кораба. Така че неговата позиция е много неблагоприятна, дори да не е знаел. Разследващите в момента предполагам точно това правят - търсят неговото фактическо ангажиране в тази история", заяви Рубен Николов, адвокат по морско право. 

"Елементарната логика изисква, че някой трябва да спусне този товар - товар в кавички обратно в морето, това би следвало да стане със силата или съдействието на някой от екипажа. Не е самоделно или самоинициатива на някой от екипажа, който видите ли на такова световно ниво ще организира между 300 и 500 кг. чиста дрога да бъде контрабандирана от Америка към Европа", посочи Владимир Владимиров, адвокат по морско право.

Калин Стоянов: 500 кг кокаин е намерен на борда на „Верила”