Тримата автори правят съвместна изложби на Йордановден от 25 години

Трима бургаски художници, носещи името Йордан ще кандидатстват за рекордите на „Гинес“. Изложбата на тримата автори, която по принцип се реализира на Йордановден е истинско културно явление за страната и гордост за Бургас. И макар през годините и други творци с еднакви имена да са следвали този интересен пример, бургазлиите остават единствените в България с 25 последователни изложби за четвърт век. Това дава повод на общината да заявят готовност да проследят и критериите за вписване в книгата с рекордите.

Бургазлии нагазиха в Черно море, за да спасят Богоявленския кръст

Йордан Маринов поставя началото на приятелството между тримата художници. Той сподели, че първата им съвместна изложба е била през 1998 година. Йордан Петров каза, че между тях няма конкуренция, защото в изкуството няма състезание, а добре свършена работа. По негови думи и тримата са си допаднали като характери. Йордан Ангелов сподели, че за всяка изложба подготвят специални платна, защото изложбата е специална и за самите тях, и за хората от Бургас.

Валентин Йотков: Майсторът, който покори световните върхове, за да се върне в родината

За 25-ата година от общата работа на художниците има и тематично издание, което ще бъде разпространено в художествените галерии в страната.

Зам.-кметът на Бургас Диана Саватева посочи, че „си струва да се опита“ с кандидатстването на “Гинес“, защото творчеството на тримата Йордановци е запазена марка на града. Тя допълни, че вече са предприели действия по проучване на условията.

Повече от разговора гледайте във видеото.