Темата, избрана от посолството на Великобритания у нас, е за домашното насилие

Симулация на съдебен процес събра в една зала в София ученици, студенти, университетски преподаватели, прокурори и съветник от Кралската прокурорска служба. Това се случи в София, като част от инициатива за насърчаване на младите хора да изберат кариера в областта на съдебната система.

За да получат правосъдие, в залата влизат Красимир и Радослава. Преди време били във връзка, но отношенията им се влошили и последвал бой. И въпреки че историята звучи като истинска, този път, за щастие, домашното насилие е част от учебен казус. И за да са наясно какво се случва, когато се прекрачи прага на закона, младежите облякоха тоги и взеха участие в инициативата „Прокурор за ден”.

ПЪРВО ПО NOVA: Въоръжен грабеж на бензиностанция в Стара Загора

„Основните цели на инициативата „Прокурор за ден” са да осведоми и да образова младите хора за процеса и процедурите на системата за наказателно правосъдие, да промотира върховенството на закона, да насърчи млади хора от ромски произход и в неравностойно положение да обмислят бъдеща кариера в сферата на правото, особено като прокурори. Да им даде силата да споделят перспективата и мнението си по въпросите, които засягат обществото ни днес”, заяви Ким Холдън, съветник по наказателноправни въпроси към Кралската прокурорска служба.

Темата за домашното насилие е избрана неслучайно от организаторите от Британското посолство в София. „Смятам, че този проблем засяга всички в обществото, особено в ромската общност и  другите малцинствени групи”, коментира Холдън.

Работата на влезлите в роля на обвинители беше следена изкъсо. „Моите колеги днес задаваха изключително правилно насочени въпроси, те интуитивно разбират какво трябва да бъде установено. Имаха осъзнато чувство за справедливост и аз съм много впечатлен от младите хора на България”, заяви Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите.

След операцията: 5-годишното малтретирано момченце от Пловдив се възстановява

А инициативата, освен за запознаване със съдебната системата, дава възможност и за кариерно ориентиране. В симулацията на съдебен процес решението беше произнесено от Блага Ангелова, която е ученичка в 11 клас. И смята да продължи с образованието си, за да може след време отново да облече черната тога.

„Няма да крия, че беше трудно, както се казва - на горещия стол, но смятам, че се поучих от него. Научих за казуса, за хората, свързани с него”, заяви Блага, която е и доброволец във фондация „Арете”.

В групата има и такива, които са по-близо до сбъдването на мечтата си. „Като студент по право, ми беше страшно интересно да видя как ще се справят останалите, които си нямат понятие как работи системата и как се вземат решения”, заяви Наталия Миткова, студент по право в СУ.

„Надяваме се този опит от днес да ги е мотивирал. Да мечтаят смело и да учат здраво, за да разкрият пълния си потенциал. Това ще ги направи способни да помагат на обществото”, заяви Ким Холдън.