В града се намират 15 локации, на които ще се провеждат 21 от 32-те олимпийски спорта

Започна обратното броене до Летните игри в Париж 2024. До откриването им остават по-малко от шест месеца, а олимпийските обекти се подготвят да посрещнат най-голямото спортно събитие в света. То ще се проведе от 26 юли до 11 август 2024 г.

В Париж се намират 15 локации, на които ще се провеждат 21 от 32-те олимпийски спорта.

На Марсовото поле, световноизвестна градина в подножието на Айфеловата кула, ще се състоят състезания по плажен волейбол. По Сена пък хиляди спортисти ще се състезават с лодки за традиционната церемония по откриването. Освен това по емблематичната река ще има състезания по триатлон и плуване в открити води.

Медалите за Игрите в Париж - украсени с части от Айфеловата кула (ВИДЕО+СНИМКИ)

От другата страна на реката, построен за Световното изложение през 1900 г., Гран Пале се реновира, за да приюти събитията по фехтовка и таекуондо.

Площад "Конкорд", в края на емблематичната "Шан-з-Елизе", ще бъде домакин на събития, предназначени да насърчат повече интерес от млади хора - BMX свободен стил, скейтборд и брейкденс.

В Дома на инвалидите, построен през 1687 г. като военна болница и Дома за възрастни хора за ветерани от войната, се помещават музеи и паметници на френската военна история, както и гробницата на Наполеон Бонапарт.

Зрителите ще могат да посетят именно там състезанията по стрелба с лък, колоездене и лека атлетика. Недалеч от Париж - в прочутите градини на Версай, ще се проведат конни състезания. Дворецът "Версай" е бил дом на крал Луи XIV и до Френската революция е дом на кралските особи.

Двойно поскъпване на пътуването с метро в Париж по време на Олимпиадата

Ветроходните събития ще се проведат в чисто нов морски център в Марсилия на Лазурния бряг.

В отвъдморските територии на Франция също ще има олимпийски игри. Надпреварите по сърфиране ще се проведат в Теахупо, село на югозападния бряг на Таити, остров във Френска Полинезия. Това е място с невероятна природна красота и с някои от най-известните в света съоръжения за сърф.

Париж строи обекти от няколко години, като цялата работа е планирана да завърши в началото на 2024 г. Такъв е случаят с Водния център близо до Париж, който ще бъде домакин на събитията по водна топка и гмуркане.

Арената Porte de la Chapelle, която ще бъде домакин на събитията по бадминтон и художествена гимнастика, е единственото съоръжение, новопостроено в рамките на град Париж.

Олимпиадата ще събере 10 500 олимпийски атлети от 206 държави, а само седмици по-късно мегаполисът ще бъде домакин на състезанията на 4 400 параолимпийски спортисти. Събитията ще бъдат наблюдавани от повече от 13 милиона зрители на живо и 4 милиарда телевизионни зрители по целия свят, общо 100 000 часа телевизионно излъчване.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase