Повечето чадъри и шезлонги са достигнали максимално допустимата цена

Сянката по родните черноморски плажове това лято вероятно ще ни струва повече. След като държавата поиска увеличение на концесионните такси, които трябва да бъдат в държавния бюджет, с 9,5 %, тази година се заговори за увеличаване на цената на сянката. Повечето чадъри и шезлонги са достигнали максимално допустимата цена, която е заложена в договорите и затова сега концесионерите ще настояват да се обмислят договорите и да се освободи горната граница за цената на чадъри и шезлонги.

Заради инфлацията през последните две години е имало постоянно увеличение на таксите на концесионерите на морските плажове, обясняват стопаните на ивиците.

„Миналата година те ни го индексираха 15,3%. Всички колеги запазихме цената с много оптимизиране на други разходи, лишения от други, примерно да купим нов инвентар. Запазихме тази цена, която сме имали предишната година. Но тази година ни изненадаха с още по-висок индекс - 9.5%”, обясни в предаването „Събуди се” по NOVA Николай Димитров, зам.-председател на Сдружението на концесионерите на морски плажове.

Черноморието ни преди четири десетилетия: Припомнете си гледките от "Оркестър без име"

Така за двете години повишението в таксите им надхвърляло 25%. На част от ивиците, които до момента работели на по-ниски цени на чадър и шезлонг, вече се обмисляло повишение на цените за ползване. Имало обаче плажове, на които пределните цени по договор били достигнати.

„Там, само по себе си, на малките плажове, където е възможно, ние ще вдигнем най-вероятно цена на чадър или цена на шезлонг, а там, където не позволява, ние ще вдигнем наемите на наемателите, защото просто трябва тези пари ние да ги вземем отнякъде”, посочи още Димитров.

В Бургас местните, които досега плащаха едни от най-ниските цени за чадър и шезлонг през лятото, не приемат с охота идеята да се бръкнат повече за сянката на плажа през новия сезон.„Зависи с колко. Бяха много приемливи на бургаския плаж, не знам с колко ще ги вдигнат”, коментира Станислава. „Според мен цена от 5 лв. би била допустима за повечето хора”, смята Теодора.

В Слънчев бряг хора от вътрешността на страната също не приемат идеята за нови, по-високи цени на плажните принадлежности. „Да ви кажа, едно вдигане на цените не е нормално”, казва Красимир.

Хотелиери обаче смятат, че едно повишение на цените на чадърите и шезлонгите по плажните ивици ще доведе до промяна на контингента туристи, които избират да почиват у нас. Разчитат интерес да проявят по-платежоспособни гости, които залагат на качествената услуга.

„Въпросът е качеството. Когато искаш да легнеш на чисто, то трябва да е чисто. Някой трябва да го почисти, някой трябва да го подреди. Това струва пари”, заяви Румен Мончев, член на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Концесионерите защитават предстоящото увеличение с качеството и на плажните ивици, и на услугите, които предлагат на своите гости. „Никъде по света няма толкова спасители ,колкото по българските плажове. Говорим за медицински пунктове и за реанимационни такива. Има ново предложение на министъра на здравеопазването - на плаж над 500 м ние да наемем линейка с още един допълнителен медицински екип - това също оскъпява предлаганите от нас услуги”, добави още Николай Димитров.

Все още не е ясно с какви цени на сянката ще ни посрещнат родните плажове това лято.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase