В Русия новините, че американският журналист е в Москва, са били с приоритет

Новината за интервюто на американския телевизионен журналист Тъкър Карлсън с президента на Русия Владимир Путин беше широко отразена в руските медии. Някои го описват като „медийна лудост”, която дава ясна представа за това как руската държава се отнася с чуждестранни и местни журналисти. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Елизабет Чернеф в своя репортаж от Москва.

В Русия новините, че Карлсън е в Москва, са били с приоритет пред всички други, включително текущата президентска кампания в страната. За журналистите в руската столица ситуацията изглежда крайно необичайна, допълва VOA.

„От пристигането му в страната има около десет новини на ден за това, което Тъкър Карлсън прави по улиците на Русия“, казва Пьотър Козлов, разследващ репортер от Moscow Times.

Кой е Тъкър Карлсън – журналистът, интервюирал Владимир Путин

Според някои анализатори ентусиазмът от посещението на Карлсън е в рязък контраст с начина, по който руските медии отразяват войната на Русия в Украйна – често почти не я споменават. Антон Орех е журналист и политически анализатор, който посочва, че Русия е във фактическа война със Запада.

Рекламирайки интервюто си с Путин, Карлсън каза, че никоя чуждестранна медия не е искала да направи подобен диалог през последните две години, твърдение, което говорителят на руския президент отрича. Наблюдатели казват, че работата на чуждестранната преса сега е изключително сложна, предава Voice of America (VOA)

Какво каза Путин в първото си интервю за западен журналист след началото на войната

„За руските официални лица говоренето пред чуждестранната преса е опасно. Ето защо да интервюираш Путин е много по-трудно, отколкото беше преди“, казва Антон Орех.

Докато московските медии празнуват посещението на Карлсън, двама американски журналисти все още са в затвора в Русия: Евън Гершкович от Wall Street Journal, по обвинения в шпионаж, и Алсу Курмашева от Radio Free Europe, по обвинения, че не се е регистрирала като чужд агент и разпространява невярна информация, припомня още VOA.

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg