Всеки един отказ от викане за изслушване в комисията в НС е с потенциал да се превърне в политически скандал, смята Стайков

"Осемте джуджета" и "Нотариуса" очевидно са двете най-важни и влиятелни схеми, оставени да се развиват години наред в съдебната система. Има изключително голяма мрежа от зависимости. Сега обаче разследването прилича на сложна хирургична операция. Комисията за разследване става неуправляваема и е трудно да бъде спряно хаотичното разпространение на информация. Това каза Николай Стайков от Aнтикорупционния фонд в ефира на предаванвето "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Три месеца ще проверяват имало ли е съдии в групата на Мартин Божанов-Нотариуса

Според него комисията става "витрина на превзетото правосъдие". "Всеки един отказ от викане за изслушване е с потенциал да се превърне в огромен политически скандал. Парламентът се опитва да свърши тотално непривична работа. От нея има полза, но трябва да има и ред. Има опасност да се превърне в говорилня, да бъде залята с номера на преписки и свидетелества на различни хора. Така никога няма да стигнем до изясняване на обективната истина. Групите на влияние трябва да се изсветлят. Ако има политическа воля, може да се случи", смята Стайков. 

По думите му Сарафов има тясна обвързаност и сигнали срещу себе си. "Ако се докаже, че има общо с твърденията, значи не можем да имаме доверие на някои производства, които са политически сензитивни. Не вярвам в перестройки, има нужда от сериозни кадрови промени. Андрей Янкулов има идеален стаж за главен прокурор, бих се радвал да бъде избран", заяви Стайков.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase