Те ще бъдат обвинени от съдия-следовател

Арестуваха трима заподозрени за кражба на лични данни на 43 милиона души от база данни на търсещи работа. Това съобщиха от прокуратурата във Франция.

И тримата задържани са на по около 20 години. Те ще бъдат обвинени от съдия-следовател, се казва в изявление на отдела за разследване на киберпрестъпления.

Арестуваха над 80 души в Марсилия при операция срещу наркотрафика

След като са били проследени с помощта на "технически и телефонни" средства, претърсванията в домовете на заподозрените са потвърдили, че някои от тях са "мамили хора, използвайки техниката "фишинг", заявиха следователите.

На 13 март агенцията за безработица France Travail съобщи, че е станала жертва на мащабно изтичане на данни в периода между 6 февруари и 5 март.

Разкриха схема за измами в интернет

Прокурорите заявиха, че нападателите са получили достъп до данните, като са използвали данни за вход на хора, работещи в агенцията, която подпомага хора с увреждания, търсещи работа. Според тях са били изтеглени "43 милиона лични данни".

Това е включвало имена, дата и място на раждане, физически и имейл адреси, телефонни номера, номера на социални осигуровки и имена за вход в службата за безработица.

Експерти: Увеличават се случаите на източване на банкови карти при онлайн пазаруване

По време на изтичането на информация France Travail заяви, че сред засегнатите са активни лица, търсещи работа, както и хора, които са използвали услугата през последните 20 години.

Банковите данни и паролите не са били сред откраднатите данни, допълни тя. Властите заявиха, че кражбата на данни от France Travail вероятно не е свързана с мащабната 48-часова кибератака срещу правителствената мрежова инфраструктура миналата седмица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase  

Източник: БГНЕС