Според него в Киев ще дойде марионетен режим, а украинците ще бъдат „премазани”

Ако Украйна развее бялото знаме и се предаде, тогава в Киев ще дойде марионетен режим, украинците ще бъдат „премазани” и руските войски ще бъдат на нашите граници. Можем да бъдем сигурни, че няма да спрат там. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Николай Желязков, кореспондент на БТА.

Той произнесе реч на съвместна пресконференция с украинския премиер Денис Шмигал и еврокомисаря по въпросите на разширяването и съседството Оливер Вархей.

Жозеп Борел предлага ЕС да използва 90% от замразените руски активи

По неговите думи в последните дни руският президент Владимир Путин е заплашил с Трета световна война. „Очевидно е, че той се вижда във война със Запада”, коментира Борел.

Върховният представител призова ЕС да постигне споразумение за използването на приходите от запорираното в ЕС руско имущество в полза на Украйна. Трябва да предприемем бързи стъпки, от седмици обсъждаме този въпрос, предложих 90 на сто от тези приходи да бъдат за военна помощ за украинската страна, добави Борел. Той уточни, че става дума за около три милиарда евро годишно.

 Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase                

Източник: Николай Желязков, БТА