Путин нареди на силите си да продължават настъплението срещу Украйна

До края на годината Русия ще създаде две нови армии и 30 нови съединения, съобщи „Ройтерс”. Военният министър на Русия Сергей Шойгу съобщи, че техните войски изтласкват украинските сили на бойното поле и че ще засилят военните си способности. Москва е наела стотици хиляди войници по договор. Тя ще създаде две нови армии и 30 нови съединения, включително 14 дивизии и 16 бригади.

Русия, която нахлу в Украйна през 2022 г., бавно напредва, след като украинското контранастъпление от миналата година не успя да постигне значими успехи. Русия контролира по-малко от една пета от територията на Украйна. Руският президент Владимир Путин нареди на силите си да продължават настъплението, след като преди месец поеха контрол над град Авдеевка в Източна Украйна.

Борел: Ако Украйна се предаде, руските войски ще бъдат на границите на ЕС и няма да спрат там

„Руските войници продължават да изтласкват врага от позициите му“, заяви Шойгу пред високопоставени генерали. „САЩ и техните сателити са извънредно загрижени заради успеха на руските въоръжени сили. Комбинираните войскови групировки ще продължат да надграждат постигнатите успехи и ще увеличат огневото въздействие срещу противниковите цели“, допълни той.

Разузнавателните агенции на някои западни страни заявиха, че войната е може би в повратна точка, като Киев се нуждае от допълнително въоръжение от западните си съюзници, за да избегне нови загуби на бойното поле. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви вчера, че е заплашено самото оцеляване на Украйна. В момента страната обсъжда нов закон за мобилизацията, защото се сблъсква с липса на боеспособни войски. Подкрепата от Вашингтон е задържана заради политическите боричкания преди президентските избори в САЩ през ноември.

Песков обясни идеята за създаване на санитарна зона между Русия и Украйна

Междувременно Русия обсъжда изграждане на санитарна зона между Русия и Украйна.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Виктор Турмаков