Коментар на политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов

Ще се промени ли политическата картина при нови парламентарни избори? Ще доведе ли нов вот до изход от политическата криза? Може ли да има ново разпределение на силите в Народното събрание? Темата в студиото на „Здравей, България” коментират политологът от "Тренд" Димитър Ганев и колегата му от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

„Ако сме регистрирали някаква промяна в нагласите на българите към вота, то тя е, че още повече не искат избори. Това бяха последните данни. Въпросът е кой е виновен, за да се стигне до изборите. ПП-ДБ до известна степен можеше да разглежда себе си като по-конструктивната страна. Но това беше до сряда миналата седмица. Оттогава тази конструктивност започна да прилича на молба. Това няма да се разчете добре от избирателите. защото част от хората гласуват за конструктивния, но други избират силния. Винаги има конформизъм. В политиката не е хубаво да не излъчваш сила”, посочи Симеонов.

ПП-ДБ връща празна папката с втория мандат

„Основен мобилизационен фактор за ПП-ДБ на последните парламентарни избори, а и не само на тях, беше много острата риторика спрямо ГЕРБ. Изборите са след малко повече от два месеца. Трудно ще им бъде да вземат такъв завой след това поведение на молби към ГЕРБ да се направи общ кабинет. Те до голяма степен ще загубят този инструмент за мобилизация”, подчерта Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase