Путин подписа указ, с който стартира пролетна наборна кампания

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за начало на пролетна наборна кампания, с който 150 000 граждани се призовават на задължителна военна служба.

Всички мъже в Русия са задължени да преминат едногодишна военна служба или равностойно обучение по време на висшето образование, считано от 18-годишна възраст. През юли долната камара на руския парламент гласува за увеличаване на максималната възраст, на която мъжете могат да бъдат призовани на служба, от 27 на 30 години. Новото законодателство влезе в сила на 1 януари 2024 г.

Путин: Русия не планира нападение на страни от НАТО, но ще сваля самолети Ф-16 в Украйна

Задължителната военна служба отдавна е чувствителен въпрос в Русия, където много мъже полагат големи усилия, за да избегнат връчването на документите за наборна военна служба.

Наборните войници не могат да бъдат законно изпращани да се бият извън Русия и бяха освободени от ограничена мобилизация през 2022 г., която събра най-малко 300 000 мъже с предишна военна подготовка, за да се бият в Украйна - въпреки че някои наборни войници бяха изпратени на фронта заради грешка. През септември Путин подписа заповед за призоваване на 130 000 души за есенната кампания.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС