По случая тече проверка от Етичната комисия

Пред NOVA говори майката на едно от трите деца, които избягаха от детска градина в столичния квартал "Люлин". Инцидентът е от началото на седмицата. След пропуск на персонала 3-годишните деца успяха да минат през няколко врати и да излязат на улицата, с риск за живота им. За щастие случайни минувачи връщат децата невредими и сигнализират полицията.

Денят е понеделник в 9:30 ч. Директорката на детската градина се обажда на Лилия Попова с думите, че е станал инцидент с детето ѝ. „Каза ми, че детето ми, тъй като е по-едричко си е отключило само вратата и е избягало само от градината. Тъй като много бързо тича, те се опитали да го настигнат, но не могли”, заяви Лилия Попова.  

Жената отива в детската градина веднага. „Моля ви, поставете се на мое място и си представете вашето дете, 3-годишно, се разхожда и пресича само огромен булевард в „Люлин”. Животозастрашаваща ситуация”, посочва тя.

3-годишни деца избягаха от детска градина в София

По разказ на майката - обяснението на персонала било, че едната служителка отишла да носи бележка до другия етаж. „А другата е останала сама с децата и те някак си са си отключили и са излезли”, допълва майката. Така три 3-годишни деца се оказват на улицата. Две от децата са намерени на метри от детската градина, на тротоара. Хванати за ръце, от случаен минувач.

Екипът на NOVA се свърза се с жената, забелязала децата, по телефона. „Бяха с пантофи, тънки блузки с дълъг ръкав. Уплашени, гледат, не им е познато, не знаят накъде да тръгнат”, разказа тя.

Заради това, че децата са по пантофи жената веднага отива до детската градина. Там ясно си спомня думите на персонала: „Къде ходите, бе?" И го удари, бутна го по рамото. Като ги оставих една жена каза: „Още едно дете го няма". Не може 40 минути да не знаят, че три деца липсват от групата”, казва жената.

Родители прибират децата си с рани и синини от детска градина

Третото дете - това на Лилия Попова е открито, от друг случаен минувач, на пазара. След като е пресякло няколко улици. „Чист късмет, според мен. Слава Богу детето е добре. Нито се е извинил някой, нито е казал, че съжалява”, съобщи Попова.

Заради ваканцията - в понеделник в групата е имало шест деца. Три от тях успяват да избягат, въпреки, че за тях се грижат двама служители, които ще бъдат наказани, след като приключи проверката. „Учител и помощник възпитател. За такова нещо е невъзможно да няма санкция. Това е недопустимо”, категорично заяви директорът на 150-а детска градина „Калина” Дочка Минчева.

От днес оградата на детската градина е закърпена, сложени са нови катинари. Тече проверка и от Етичната комисия. Лилия Попова помоли екипа на NOVA да изпрати послание на непознатия човек, който не е подминал детето ѝ, и е сигнализирал полицията.”Много Ви благодаря! За това, че спасихте моето дете и животът му”, каза майката.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase