Това пише в декларация на парламентарната група на коалицията

Всеки път, когато България се приближи до еврозоната, ГЕРБ и ДПС на думи подкрепят, а на дела саботират приемането ни. Това пише в декларация на парламентарната група на коалицията ПП-ДБ.

"Крайната цел е след 17 години преследване на Шенген и еврозоната, включително 12-годишното управление на ГЕРБ, да се саботира и сега влизането ни в посочените структури поради страха, че правителството на ПП-ДБ е свършило работата, в която ГЕРБ се провали до момента, твърдят от "Продължаваме Промяната-Демократична България".

Публикуваме цялата позиция без редакторска намеса: 

През последните седмици ГЕРБ и ДПС, с подкрепата на „Възраждане“, непрестанно предлагат нови разходи извън бюджетната рамка, които надхвърлят 4 млрд. лева. Целта им е една - да взривят бюджета и заложения дефицит.  Но така България няма да влезе в еврозоната. Всеки път, когато България се приближи до Еврозоната, ГЕРБ и ДПС на думи подкрепят, а на дела саботират приемането ни във валутния съюз.

Напомняме за Кодекса за застраховането в 48-то НС, който не беше приет с ясното съзнание, че членството в Еврозоната ще се отложи. Месеци по–късно същият закон беше приет, но това ни струваше поредната година забавяне.

Кулминацията на действията на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ е чрез среднощното решение да се спрат част от разплащанията от министъра на финансите с цел много системи на държавата да спрат да работят поне за седмица. Само един пример за практическия резултат от това решение е, че Министерството на финансите /МФ/ няма да може да финансира болницата за деца с увреждания в Котел, която няма ток и не плаща заплати и ще преустанови дейност.

Пеевски за Денков: Не мога да повярвам, че човекът, за когото се грижих 9 месеца, говори такива неща

Решението е прието в нарушение на Правилника на Народното събрание без обосновани мотиви и очевидно е противоконституционно (виж „РЕШЕНИЕ № 10, на КС, от 28 септември 2021 г., (Обн. ДВ, бр. 83 от 5.10.2021 г.).

Погазването на конституционния ред и правовата държава е последователно поведение на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ през последните дни на това Народно събрание.

Решението спира, на практика, изпълнението на държавния бюджет в съществена част, което е задължение на министъра на финансите. Бюджетът за 2024 г. беше приет от ГЕРБ и ДПС и същите тези народни представители сега забраняват на министъра на финансите да изпълнява заложените от тях бюджетни плащания. Крайната цел е след 17 години преследване на Шенген и Еврозоната, включително 12-годишното управление на ГЕРБ, да се саботира и сега влизането ни в посочените структури поради страха, че правителството на ПП-ДБ е свършило работата, в която ГЕРБ се провали до момента. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase