Тя е автор на документалната поредица „Трафиканти“ по National Geographic

Тя е един от най-известните разследващи журналисти в света. Мариана ван Зелер е автор на документалната поредица „Трафиканти“, чийто четвърти сезон започва премиерно за България след няколко часа по National Geographic. Португалката разказва за тайните на престъпния свят и неговите мащаби.

Оръжията на „Хамас” у нас: Пред NOVA говори разследващият журналист Холгър Шмидт

"Една от историите, които направихме, беше за сексуалното изнудване. Стоях срещу родител, чието дете се е самоубило, и седмица по-късно бях на Филипините, интервюирайки един от виновните за това. В такива моменти е шокиращо, когато трябва да осъзная, че съм там като журналист и представител на всички жертви по света", споделя тя.

По думите ѝ никоя история няма стойността на живота. "Винаги правим всичко, което е възможно, за да минимализираме риска. Не пътуваме с охрана, защото като журналисти опитваме да спечелим доверието на хората. В епизода за наемните убийци наистина се страхувахме за живота си. Знаех много малко за този свят. В крайна сметка се оказах в центъра на Лос Анджелис, не много далеч от дома ми, интервюирах лице в лице наемен убиец. Той извади пистолета си и каза "ако това е нагласено, и полицията се появи, ще убия всички ви", разкри журналистката. 

Разследване на "Шпигел": Минавало ли е оръжие за „Хамас” през България (ОБЗОР)

Ван Зелер определя като един от най-страшните моменти в кариерата си разследването за добив на злато в Нигерия, когато започва военен преврат. "Бяхме в капан в една от най-опасните точки в света, където са най-известните терористични организации. Военен конвой пътуваше с нас и когато се случи превратът, изгубихме защитата си. Това беше ужасно плашещо за нас, бяха затворени всички граници, включително и придвижването по въздух беше спряно. Тогава обаче успяхме да разговаряме с човек, който нелегално изкарва хора и злато извън страната. В онзи момент използвах за пръв път свой източник, за да ни измъкне оттам. Попитах го директно дали може да ни помогне да избягаме", разказва тя.

"Съгласяват се да ми дадат интервю по три причини - его - за да се похвалят, защото понякога семействата им дори не знаят. Втората - безнаказаност, третата - нуждата да бъдат разбрани. Не съдя, проявявам емпатия, опитвам да разбера защо правят това, което правят", заяви още разследващият журналист. Бъди постоянен и просто не се отказвай - това е нейният съвет. 

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase