Били са трансплантирани черен дроб и бъбреци

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов.Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж благородно решиха да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора. 

ИСУЛ: Успешна трансплантация на 3-годишно момиче в Клиниката по детска онкохематология

Благодарение на казаното от тях „да“ на 20 април лекарите във Военномедицинска академия трансплантираха черен дроб на 49-годишен мъж, а в УМБАЛ „Александровска“ два медицински екипа трансплантираха бъбреци на 64-годишна жена и 51-годишен мъж.

Изписаха първия пациент с трансплантиран бъбрек от ГМО прасе

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.  

Ирен Дикова - жената с трансплантиран бял дроб, която прославя България по белите писти

"Министерствотото на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация", съобщават от ИАМН. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase