Каква е причината за зачестяващите опити за незаконен улов?

От началото на миналата седмица действат забрани за улов на риба във водоемите в страната.  Оттогава се наблюдава и ръст на бракониерските прояви. 

Черен щъркел гнезди край язовир "Копринка" (СНИМКИ)

Край язовир „Копринка” само за седмица заловените бракониери са повече от 10-има. Въпреки забраната, те са използвали моторни лодки за влизане и хвърляли мрежи. Част от бракониерите били изключително агресивни и се стигнало до намесата на патрули на полицията, които дори били заплашвани.

"През последните 10 дни са установени бракониерски опити за риболов с мрежи. Заловени са общо 15 човека. Установените лица не са местни. Те чули, че има много риба в язовира и решили да опитат късмета си. Беше направена организация от наша страна. Тя включваше дълги наблюдения. Получихме помощ от служителите на ИАРА и МВР-Казанлък. Количеството риба, което бяха хванали нарушителите, беше огромно. Бракониерите са много изобретателни, действат основно с късните часове", каза в ефира на „Здравей, България” Стефан Тодоров от Централната рибно-опазваща организация.

Как е преминало залавянето на мигрантите, скрили се в тръстика на езеро в Бургас

Той посочи, че при една от ситуациите нарушител опитал да блъсне полицай, за да избяга. Последвала гонка и по-късно униформени задържали бракониерите.

„Съветвам всички да спазват правилата. Очакваме още по-модерна техника, с която на 100% ще приключат опитите за бракониерство”, добави той.

Според Валентин от Централна рибно-опазваща организация охраната на язовира е с изключително модерна техника. „Има термокамера, дрон и хора, които могат да реагират веднага", каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase