Тя беше въведена по препоръка на ИАРА

Протест на рибарите от Южното Черноморие. Недоволството им е породено от 3-месечната забрана за улов на бяла мида, въведена от Земеделското министерство по предложение на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Затова и в момента рибари и преработватели са пред централата на агенцията.

Зелена енергия от „перки” в Черно море: „За” и „против” офшорните вятърни паркове

Те настояват тримесечната забрана да бъде отменена напълно. Настояват и да бъде преразгледана заповедта за тази и следващите години – забраната да важи за един календарен месец от 15 април до 15 май, когато е размножителния период не само на бялата мида, но и на някои видове риби. Категорични са, че 3-месечната забрана ще доведе до сериозни загуби, а може би и до фалити не само на рибарите, а и на преработвателите.

„Обричаме рибарите не само на фалит, но и на тотален глад. През лятото няма какво друго да се лови, освен скорпид. Но ако всеки започне да го лови, колко скорпид ще има? Искаме да има забрана, но да бъде точно регламентирана. Да бъде спазено точно времето за размножаването на бялата мида, но не и да има такъв дълъг и брутален срок”, заяви един от недоволстващите рибари.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase