Страната се координира и с други страни в борбата с незаконния трафик

Администрацията на Джо Байдън стартира нови усилия за справяне с епидемията от свръхдоза в Съединените щати, която през 2022 г. отне повече от 100 000 живота според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Някои критици казват, че има пропуски в стратегията на правителството за спасяване с проблема, съобщават от Voice of America (VOA).

Заловиха в Гърция над 10 тона кокаин, скрит сред тор (СНИМКИ)

Около 100 хиляди души умират от свръхдоза всяка година в Съединените щати, повечето от употреба на опиати. За борба с епидемията, Белият дом обяви национален „призив за действие“, наречен „Предизвикателство за спасяване на животи от свръхдоза“.  

Разследват контрабанда на кокаин за 1,5 млн. лв.

Нийра Танден, съветник по вътрешната политика на Джо Байдън разкрива, че администрацията на президента е инвестирала над 100 милиарда долара за справяне с кризата с проблема. По думите ѝ САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици. 

Според Администрацията за борба с наркотиците Мексико и Китай са основните страни, които произвеждат фентанил и други подобни вещества. “Ние внедрихме нови технологии на границата, за да гарантираме, че можем да забраним вноса на фентанил, но работим и с правителството в Мексико, за да гарантираме, че те предприемат необходимите действия за намаляване на потока от фентанил и опиоиди. Също така сме ангажирани пряко в нашите двустранни отношения с Китай. Много от съставките за фентанил идват от Китай в Мексико”, казва Танден.  

Все пак някои анализатори призовават за по-голям акцент върху предотвратяването на предозиране. Белият дом планира да засили дейностите за своето „Предизвикателство за спасяване на животи от свръхдоза“ през лятото, когато често се наблюдава скок в употребата на свръхдоза, пише VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Vesti.bg/Voice of America