За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Софийският градски съд постанови присъда за болница в София заради използването на генетичен материал без разрешение на собственика му. За скандалния случай ви разказахме в материала на журналиста Мариета Николаева „(Не)Порочно зачатие” в „Темата на NOVA”. 

Земеделският производител от Кнежа Людмил Петровски живее на семейни начала с жена от Варна. Двамата планират инвитро процедура. На него му се налага престой в София, за да се грижи за майка си, която е претърпяла тежка операция. По препоръка на негова стара позната - лекар, оставя за съхранение генетичен материал в столична болница с идеята да го използва за инвитро процедурата. Година по-късно животът му се обръща на 180 градуса. Разбира, че е станал баща. Но не от жената, от която иска дете, а от неговата позната лекарка. Без разрешение тя е използвала генетичния му материал и е направила инвитро процедура.     

„През декември ми праща снимка с детето и ми честити Коледа. Написа ми, че ще правят кръщене и ме кани. Обадих ѝ се и я питах като какъв да се явя на събитието и тя каза, че аз съм бащата”, разказа Людмил Петровски.

„Темата на NOVA“: (Не)Порочно зачатие (ВИДЕО)

Той настоява и за ДНК тест, който потвърждава думите на лекарката. „Оказа се, че аз съм баща на 99,9 процента, а тя – 0. Тоест, не е биологична майка”, поясни Людмил.

От болницата тогава отказаха среща с екипа ни. В писмено становище заявиха, че случаят не касае пропуск от страна на лечебното заведение, а уреждане на междуличностни отношения. Майката, чиято самоличност ще скрием, за да не навредим на детето, също отказа среща с екипа ни. Към онзи момент тя е лекар в болница „Щерев”. 

В „(Не)порочно зачатие” ви показахме и документи, които на практика потвърждават думите на Петровски - информирано съгласие за замразяване, съхранение и размразяване на сперма. С него мъжът лично е оставил за съхранение биологичния си материал в болницата. Информираното съгласие е подписано собственоръчно. Има и декларация за информирано съгласие за инвитро процедура, която е попълнена от лекарката. Във въпросния документ има място за два подписа – на двамата партньори. И двете графи са подписани. Графологична експертиза установява, че подпис на Петровски няма, а и в двете графи се е подписала лекарката.   

Мъжът завежда дело срещу лечебното заведение, а преди дни Софийският градски съд излиза с решение. Болница „Щерев” е осъдена. В мотивите на съда пише: „Нарушаването на правото на телесна неприкосновеност на ищеца Людмил Петровски чрез провеждането с негов биологичен материал на медицинска дейност на асистирана репродукция без негово съгласие следва да се квалифицира като вреда. Безспорно е установено, че тази вреда е настъпила вследствие бездействие на служители на ответното лечебно заведение”.

„Болницата е осъдена като възложител на работата вследствие на събрания материал. Беше установено, че липсва информирано съгласие. Медицинските служители не са се съобразили и са нарушили действаща наредба”, поясни адвокатът на мъжа - Станислава Колева.

След разследване на NOVA: Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството

В мотивите на съда пише, че други вреди за Петровски не са настъпили. СГС намира за недоказано настъпването на други вреди за ищеца, освен вредата, причинена му със самото нарушение на неговата лична неприкосновеност и основни права във връзка с проведените без негово съгласие с предоставен от него биологичен материал медицински процедури.

„Раждането на живо дете, което при това е физически здраво и се развива нормално, не е и не може да бъде вреда нито за майката, нито за лицето, с чийто биологичен материал е заченато, с или без негово съгласие. Ако ищецът субективно възприема раждането от негов биологичен материал като вреда, това възприятие е в причинна връзка с ценностната система на самия ищец, а не с противоправни действия или бездействия на служители на ответника", допълват от там.

Людмил Петровски казва, че е изненадан от мотивите на съда. И ще обжалва решението „Изненада ме това, че цялото това преобръщане на живота ми на 180 градуса не е вреда”, споделя мъжът.

Майката, подала сигнала за разменените бебета в „Шейново”: Раната ми никога няма да заздравее (ЧАСТ II)

Заведеният иск от Петровски срещу болницата е в размер на 150 хиляди лева. Съдът го уважава частично.

„Съдът осъжда болница „Щерев” да ми изплати 10 хиляди лева, а аз трябва да внеса 7600 лв. на адвокатите на лечебното заведение. Това е парадокс", обясни той.

За коментар на съдебното решение потърсихме и болницата. Отговор не получихме. Обърнахме се и към председателя на съда, който също отказа коментар.

ЕКСКЛУЗИВНО: Майката, подала сигнала за разменените бебета в „Шейново”: Видях родното си дете за секунди

След излъчване на разследването ни Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ назначи спешна проверка по случая. В съобщение се посочва, че от изнесените в разследването ни данни е видно, че „има съмнения за злоупотреба, както и за извършено престъпление”. Проверката продължава.

„Трябва да има възмездие, да има наказани, за това че някой си е позволил да ми предначертае живота. Имах други планове, други цели”, коментира Петровски.

Резултатите от проверката на  „Медицински наздор" ще бъдат предадени на Националната полиция и Прокуратурата. А инспекция, освен в болница „Щерев”, се извършва и във всички инвитро клиники в страната.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase