Тече спор относно атаките на военни обекти в Русия

Продължават разногласията между съюзниците на Украйна. Германия и Франция казаха, че на Киев трябва да бъде позволено да атакува военни обекти в Русия, но Съединените щати не са съгласни да дадат такова позволение.

„Как да обясним на украинците, че не им е позволено да взимат на прицел мястото, откъдето се изстрелват ракетите. Казваме им: „Ние ви снабдяваме с оръжие, но вие не можете да се защитавате”. Смятаме, че трябва да им позволим да неутрализират военните обекти, от които се изстрелват ракетите”, настоя френският президент Еманюел Макрон.

САЩ: Не подкрепяме използването на американско оръжие от Украйна в Русия

Това е спор, който тече от началото на руската инвазия в Украйна. От Вашингтон доставят оръжия, които имат стотици километри обхват, но налагат на Украйна ограничения да не удря с тях обекти на руска територия.

„На този етап няма промяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не даваме възможност за използване на оръжия, доставени от Съединените щати, за нанасяне на удари на територията на Русия”, посочи говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Единна позиция: Германия и Франция искат да укрепят европейските отбранителни способности

Както украинците, така и редица европейски държави, настояват, че в това няма логика. Те искат летищата и военни бази, от които Русия провежда операции срещу Украйна, да бъдат цел за американските оръжия. Разликата в позициите пролича и снощи, когато Вашингтон отговори на европейските лидери.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase