Как липсата на разпоредби за избори 2 в 1 може да създаде усложнение в СИК?

Проблеми, заложени в Изборния кодекс, затрудняват подготовката на изборите на 9 юни. За това алармираха от Пловдив. Как липсата на разпоредби за избори 2 в 1 може да създаде усложнение в СИК? 

Допускат ли грешки политиците по време на предизборната кампания: Мнението на експертите

Янко Радунчев е председател на РИК 17 в Пловдив област. Той сподели, че вече са назначени пълните състави на секционните избирателни комисии. "Става дума за над 4700 човека в 540 СИК, заедно с допълнителните такива. Малко по-сложно е на избори 2 в 1 - има повече протоколи за попълване. Изборният кодекс изключително детайлно е разгледал въпросите с отделните видове избор, но няма предвидени общи правила, които са за провеждане на няколко в един ден. И оттам идват проблемите и грешките. Ако искаме да гласуваме само за Народно събрание. не можем да го направим с машина, тъй като софтуерът позволява единствено и само гласуване и за двата вида избор с една карта", обясни той.

Избирателите биха могли да пожелаят да упражнят вота си или само на машина, тогава не би следвало да има проблем. Ако обаче искат да гласуват само на единия вот, тогава ще бъдат ограничени в правото си да го напавят само на хартия. От това, че ще има два избирателни списъка, в които СИК трябва да правят съответните отбелязвания, за кой точно вид избор избирателят е дал гласа си", коментира Радунчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase