В „Числата на седмицата“ вижте колко гласа стигат, за да се управлява България

Три дни след вота – на свежа глава анализираме изборните резултати още веднъж, като си служим със статистика. Проследихме всички избирателни райони в страната, за да изчислим кой къде и колко печели. Данните на места са изненадващи. Дори се оказа, че някъде квадратчето „не подкрепям никого“ си прокарва път пред някои от бъдещите парламентарно представени политически сили.

Избирателната активност в първите минути след края на изборния ден определено се превърна в крадец на внимание. Преди да се пристъпи към коментарите и анализите, всички бяхме впечатлени най-вече от слабия интерес към вота. Много от експертите отдадоха дори резултата на ниската избирателна активност.

Коя партия колко депутати ще има в 50-ия парламент (ГРАФИКА)

Гласувалите за Народно събрание миналата неделя са едва една трета от всички имащи право на глас и с над 6% по-малко, отколкото при последните парламентарни избори, проведени през миналата година. Това е значителен спад, тъй като при последните няколко вота активността е падала със средно 1-2%. Ако трябва да я изчислим като брой избиратели, гласувалите в неделя са били с 415 хиляди души по-малко. При изборите за Европарламент процентът активност се е покачил с 1 и половина. Това обаче съвсем не е повод за радост, тъй като гласувалите са с 21 хиляди по-малко в сравнение с последно проведените евроизбори през 2019 г. Разминаването се дължи на по-малкия брой избиратели, включени в списъците сега.

Най-високата активност е отчетена в 23-и избирателен район в София, но и там тя едва достига 41-42%. Най-безинтересно да гласуват пък им е било в Сливен, където до урните са отишли едва 24% от гласоподавателите.

Правим разбивка на резултата, който са получили седемте политически сили, които ще съставят новия парламент. Първите две – ГЕРБ-СДС и ДПС, печелят изборите в съответно 23 и 6 избирателни района. Най-висок процент – над 30, ГЕРБ-СДС са получили в Перник и Враца, а най-слабо са се представили в Кърджали. Това, което прави ДПС именно в Кърджали като резултат, не е постигнато никъде от нито една друга партия. Там те печелят с над 75% от гласовете, но под 1% пък са гласувалите за тях в най-активния избирателен район – 23-и София. И този резултат е без аналог при останалите.

На политическата сцена: Изгряват нови субекти с кампании в социалните мрежи

В два от общо 3-те софийски избирателни района победата е за „Продължаваме Промяната-Демократична България”, като в 23-и МИР получават и най-високия си резултат в страната. И в двата вида вот една трета от избирателите там са гласували за тях. И тяхното най-слабо представяне е в Кърджали, където едва достигат 3% и половина. Сходна е ситуацията в Кърджали и с „Възраждане”. Те пък отбелязват най-високия си процент в Габрово.

Непробиваем е кърджалийския район и за БСП, и за „Има такъв народ”. Техните проценти там се движат между 2 и 3. Най-много поддръжници левицата изглежда има в Ямбол, а ИТН – в Плевен. Макар процента, който печели там, да не стига и 10.

Голямата изненада на вота – „Величие”, има най-много симпатизанти в Пловдив. Като абсолютни гласове това са около 5-6 хиляди души, в зависимост от това за кой от двата вида вот става въпрос. А Кърджали е мястото, където те определено не са никак предпочитани.

След като проверихме силните и слаби райони на бъдещите парламентарно представени партии, решихме да изчислим и гласоподавателите, зачеркнали квадратчето „Не подкрепям никого“. Най-популярно е било то в 23-и МИР София. Там това са направили близо 7 хиляди души. Броят на застъпниците му – на фона на ниската избирателна активност, можем да определим като впечатляващ и на други места. Ако беше партия например, „Не подкрепям никого“ щеше да измести последния седми участник в новото Народно събрание в 9 избирателни района. В 6 от тях този участник е „Величие”, а в 3 – ДПС.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.