Той уточни, че има разлика в 50% от задачите - новите са с практическа насоченост

Министърът на образованието Галин Цоков представи заключението от Националното външно оценяване след 10 клас. По български език и литература средният резултат е 49,4 точки, а по математика - 33,1 точки. 

Цоков обясни, че резултатите са съизмерими с миналата година. „По БЕЛ са 49,4 точки. Миналата година беше 49,44 точки, спадът е около 4 стотни. Освен това, учениците са се справили със задачите, които изискват по-голяма интегралност на знанието”, добави той. 

„Резултатите по математика сочат 33,1 точки. Миналата година резултатите са били 34,5 точки. Мога да допълня, че много от регионите са показали по-добри резултати от миналата година”, допълни той.

"Резултатите от Националното външно оценяване в 10 клас са особено важни за нас, защото предприехме промяна във формата и вида на въпросите за учениците. Предложихме график да започнем с 10 клас, догодина да продължим с НВО в 4 клас и накрая да премине във формата за 7 клас. Разликата е, че около 50% от задачите са с практическа насоченост и част от тях са с интегрален характер", заяви министърът на образованието.

Образователният министър: Рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ

 

„Това не е различно учебно съдържание, а свързано с това по български език и литература и по математика в изучаваното в 10 клас. Но формата на задачите е различна, както и на текста, който е конструиран по БЕЛ”, уточни той.

Един от изводите е, че десетокласниците се чувстват най-уверени при решаване на традиционни задачи, свързани с път, скорост и време и големина на ъгли в триъгълник. За разлика от предходната година около от 2/3 от учениците са се справили успешно и при задачи за разчитане, интерпретиране и оценяване на статистическа информация, представена с графики или с диаграми.

Юрай Куцка изпрати чудесно центриране отдясно, а в наказателното поле Ондрей Дуда се извиси, за да стреля с глава. Ударът му влетя в мрежата на румънците.

Учениците в някои региони са показали по-добри резултати и по двата предмета: София-област, Търговище, Перник, Бургас, Ямбол, Плевен. Понижение има в София-град, Благоевград, Габрово, Разград, Видин, Кърджали, Силистра и Пловдив, като предстои да бъде направен анализ за причините.

Гледайте повече във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase