Дали ще могат да се върнат обратно в домовете си зависи от комисия

Напрежение възникна сред учени от БАН и университетски преподаватели. Причината е предстоящ ремонт на общежитието, в което те живеят. Около 150 семейства остават без подслон.

Осми блок в „Студентски град” е дом на български учени и преподаватели още от 90-те години на ХХ век. Тук живее и Христина Проданова, която сега най-вероятно ще трябва да напусне жилището.

„Тук беше празно, имаше две тръбни легла с пружини. С малка инвестиция си направих прилична среда за обитаване. Не знаем къде ще отидем, за колко време, кога ще се върнем, ще можем ли да се върнем и всичко това е свързано с премествания, евентуални ремонти на други места”, каза главен асистент Христина Проданова от Института по геофизика, геодезия и география – БАН.

Дали ще могат да се върнат обратно в домовете си зависи от комисия по разпределение на свободните места в студентските общежития.

Мухъл и липса на парно: Студенти живеят в мизерни условия в общежития на Пловдивския университет

„Няма да остане нито един човек, който да няма подслон над главата си. Вярвам, разбира се, че тези условия ще радват редица поколения напред”, каза Ангел Стойков, председател Национално представителство на студентските съвети.

От „Студентски столове и общежития” настояват за ясна организация на ремонтните дейности.
„Предложение от министерството е поне единият вход да не бъде затварян, за да можем да поемем най-належащите случаи. Останалите имат възможности към другите висши училища, които имат общежития, и евентуално част от тях да излязат и на квартира”, каза Сергей Миланов, изпълнителен директор на „Студентски столове и общежития” ЕАД.

Все още не е ясно кои семейства ще останат в блока и кои ще трябва да търсят алтернатива. 
„Преди по-малко от 20 дни на мен лично ми беше връчен анекс, в който пише, че аз до 31-ви август – и не само аз, и голяма част от съседите, трябва да напуснат болка. В него не се казва, че ние ще бъдем преместени в друг вход, в друг блок, че ще ни бъде осигурена някаква алтернатива”, каза доц. Събина Чернева от Институт по механика от БАН. 

Предстои среща, на която да се обсъдят разногласията.

Стажант-репортер: Екатерина Кацарска

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase