Земеделци смятат, че помощта от държавата ще бъде недостатъчна

Щети за стотици хиляди левове са регистрирани в Южна България след серията пожари. От вчера екипи обикалят засегнатите райони, за да стане по-бързо описването на пораженията. Земеделският министър обеща, че се прави всичко възможно, за да се дадат по-бързо обезщетенията. Пожарите през последните седмици изпепелиха животновъдни стопанства, пасища, трайни насаждения в Южна България.

„Изгориха ми 70-80 бали, ролони бали сено. Към 800-900 декара пасища е опожарено”, каза Димитър Панайотов, земеделец от с. Шарково.

250 сигнала за пожари за денонощие: Борбата с огнищата в страната продължава (ОБЗОР)

Повечето стопани обясняват, че щетите трудно могат да се изчислят заради спецификата на отрасъла.
„Аз работя по технологията „Нотил”. Биологията, която се унищожи по площите, които изгоряха там - не знам, не можем да изчислим колко е. Не очаквам и компенсации от държавата”, каза земеделският производител Николай Димов.

Министърът на земеделието Георги Тахов препоръча пострадалите стопани да подават заявления за помощ, за да може максимално бързо да се изчислят сумите за обезщетения
„Размерът на подпомагането ще бъде по най-бързия и гъвкав начин, както вече имах възможност да споделя. Това е през програмата „Де минимис”. Общо взето това е подпомагане, което е в общ размер на 25 хил. евро или неговата равностойност на тази сума”, каза министърът на земеделието Георги Тахов. 

Няколко пожара бушуват в Карловско (СНИМКА)

Земеделци, отглеждащи биопродукция в района на Болярово смятат, че компенсацията, която биха получили от държавата, е крайно недостатъчна.
„Принципът на „Де минимис” е: даваме ви сега едни пари и оттам насетне, спасявайте се още 3 години напред. Ние говорим за трайни насаждения, които са изгорели. Ние сме ги чакали 3-4 г да започнат да плододават”, каза земеделецът Яни Испиров.

Министърът на земеделието увери, че от вчера екипи на министерството и земеделските служби са имали възможност да започнат обходи в засегнатите райони. След като постъпят заявления, ведомствена комисия ще започне да описва щетите, а обезщетенията щели да бъдат изплатени максимално бързо.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase