Военните заявиха, че той е участвал в нападението срещу Израел, извършено на 7 октомври

Израелските военни вчера потвърдиха, че са убили журналиста от „Ал Джазира“ Исмаил Ал Гул при въздушен удар в Газа, като заявиха, че той е бил агент на „Хамас“, участвал в нападението срещу Израел, извършено на 7 октомври, предаде "Ройтерс".

Лидерът на "Хизбула": Ще отмъстим за убийството на Исмаил Хания

„Ал Джазира“ отхвърли твърденията, които смята за неоснователен опит да се оправдае умишленото убийство. „Медията осъжда обвиненията срещу кореспондента Исмаил Ал Гул, без да бъдат предоставени каквито и да е доказателства, документи или видеозаписи“, заяви катарската телевизия и добави, че си запазва правото да предприеме съдебни действия срещу отговорните.

От медията казват още, че Исмаил Ал Гул и операторът му Рами Ар Рифи са били убити в израелска атака в Газа, докато били на снимки близо до къщата на Исмаил Хания, убит по-рано на същия ден в Иран.

Израелската армия заяви, че Исмаил Ал Гул е бил член на участвалия в атаката на 7 октомври елитен екип „Нукба“ и е давал насоки на бойци на „Хамас“ как да заснемат операции, както и че е замесен в записването и популяризирането на атаки срещу израелски военни.

„Ал Джазира“ каза, че Исмаил Ал Гул работи за медията от ноември 2023 г. единствено като журналист.

Контролираната от „Хамас“ пресслужба на правителството в Газа заяви, че след смъртта на тези двама журналисти, броят на представителите на медиите, убити от Израел след 7 октомври, е достигнал 165 души.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Мира Мирчева
Източник: Петя Димитрова, БТА