Размяната е най-голямата от времето на Студената война насам

Най-голямата размяна на затворници между Русия и Запада от времето на Студената война вече е факт. 16 граждани на САЩ, Германия и други западни държави бяха разменени за осем арестувани руснаци. Преди няколко часа освободените от Русия американски граждани кацнаха на американска земя.

Историческа размяна на затворници между Русия и Запада (ВИДЕО)

Снимка: АП

Сред освободените са журналистът от в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович (горе вляво), бившият морски пехотинец Пол Уилън (до него), бившият ръководител на движението "Отворена Русия" Андрей Пивоваров (горе вдясно), руският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза (долу вдясно), базираната в Прага редакторка в татарско-башкирската служба във финансираното от американското правителство Радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева (долу в средата) и Лилия Чанишева, бивш координатор на регионални офиси на покойния руски опозиционер Алексей Навални. 

Байдън за размяната на затворници: Единственото, което има значение, е, че "върнах у дома невинни хора" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Националната разузнавателна организация на Турция МИТ проведе най-мащабната операция за размяна на затворници в последно време в Анкара. Това съобщиха за БТА от Дирекцията по комуникации към турското президентство, пише кореспондентът на БТА Нора Чолакова. 

И САЩ, и Русия разпространиха емоционални кадри от пристигането на своите сънародници. На пистата, те бяха посрещнати от президентите - Джо Байдън в Мериленд и Владимир Путин - в Москва.

Снимка: AP Photo/Alex Brandon

Байдън заяви, че единственото, което има значение, е, че "е върнал у дома невинни хора". "Семейството е началото, средата и краят. Не мога да се сетя за нищо по-съществено", каза той.

 

„Днес стоях до семействата на Пол, Еван, Алсу и Владимир в Овалния кабинет, когато те разговаряха със своите близки за първи път, откакто са върнали свободата си. Тези семейства никога не са губили надежда. И днес всеки от тях ще се събере с липсващата част от душата си”, написа Байдън.

Президентът на САЩ публикува първа снимка на освободените американци (ВИДЕО+СНИМКА)

 

В Германия, канцлерът Олаф Шолц посрещна останалите освободени от Москва - част от тях са руските опозиционери Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин, правозащитникът Олег Орлов и няколко души от екипа на Алексей Навални, който почина в руска колония през февруари.

„Успях да разговарям дълго с онези, които бяха освободени от плен в Русия. Беше много емоционално. Мнозина не очакваха това да се случи сега и все още са много развълнувани заради неочакваната възможност. Много са се страхували за здравето си и дори за живота си. Важно е да подчертаем това. И е важно, че осигурихме нужната защита за тях сега", каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase