През юли в град Сано температурата достига 40 градуса

Рязкото покачване на температурите в Япония принуждава животновъда Юки Тамура да използва необичайни методи, за да поддържа кравите здрави и на хладно, като например увива шиите им с ледени пликове.

През юли в град Сано температурата достига 40 градуса, което е най-високата температура за годината в Япония.

За Тамура повишаването на температурите представлява голямо предизвикателство. „Ако не предприемем мерки срещу горещините, телесната им температура ще се повиши, те ще изпаднат в треска, ще припаднат и ще умрат“.

За да поддържа кравите си хладни, във фермата на Тамура се прилагат редица методи. Оборите са оборудвани с вентилатори и дюзи, които разпръскват вода, за да поддържат температурата на животните ниска.

Калифорнийска компания разработва нова охлаждаща технология за сгради (ВИДЕО)

Освен това животновъдите увиват шиите на кравите с ледени пликове. „Очевидно е, че използването на вентилатори увеличава разходите за електроенергия. В случая с вратните охладители смятам, че са чудесни, защото охлаждат кравите директно и ефективно с лед, който тук имаме в изобилие“.

Горещините оказват влияние и върху развъдната дейност на фермата. „Топлинният стрес допринася за по-голям брой спонтанни аборти и мъртвородени телета”, казва Тамура.

„Температурният диапазон, който телетата могат да понасят, е много по-малък от този на родителите им, така че трябва да следим отблизо температурата, защото те бързо могат да се превърнат от енергични сутрин до изтощени вечер“.

През това лято Япония преживя рекордни горещини. Тамура се притеснява какво може да донесе следващата година, особено ако температурите продължат да се покачват.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: "Ройтерс"