Последва реакция от МОН и от политици

„Черен списък”, който включва варненски учители, беше разпространен в социалните мрежи от местната организация на „Възраждане”. В него са изредени учители, които са се подписали против промените в Закона за училищното и предучилищното образование. Малко, след като беше публикуван, списъкът беше изтрит. Окръжната прокуратура във Варна се самосезира. 

Имената на 26 учители, а също и работните им места, бяха качени за кратко във Facebook страницата на „Възраждане - Варна”. В публикацията се призовава родители да търсят обяснение от директорите на училищата, които са включени в списъка. Посочените преподаватели не одобрявали промените в закона, с които се забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в учебните заведения и направили подписка.

По думите на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов това са само част от всички над 400 учители от различни градове в страната, които са се включили в тази подписка. В публикация снощи авторът на подписката Борис Илиев заяви, че е имало редица заплахи към учители, както и че няма да допусне злоупотреба с достойнството на колегите си.

„Целта е родителите да знаят кои са учителите, които искат да прокарват такава хомосексуална пропаганда. Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка”, посочи Костадинов.

Под номер 23 в списъка е записана Елица Матеева - художествен ръководител в Кино школа „Братя Люмиер” във Варна. Тя споделя, че поправките в закона поставят много въпроси и за работата на учителите. „Ако пусна филм на Пиер Паоло Пазолини, след като той по биография е с нетрадиционна в рамките и параметрите на разбирането на този закон творческа биография - дали няма да бъде някаква пропаганда”, пита Матеева.

Коментира още, че участието ѝ в списъка я притеснява. „Очаквам следващия път да ми сложат една жълта звездичка или нещо от този род, за да ме сочат с пръст. А може би следващия път трябва да ме изгорят като Жана д'Арк”, коментира художественият ръководител.

В позиция от Министерството на образованието посочиха, че българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. „Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще”, заявяват от ведомството.

„Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище”, коментират още от МОН.

От Министерството заключват, че образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти.

„Черният списък” предизвика и политически реакции.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков първо публикува, че няма да допусне „Списъкът на Шиндлер” в днешна България, а малко след това редактира публикацията, като смени със „Списъкът на омразата”. Той определя списъка като „долнопробен език на омразата”. „Е, това е пример за политическа пропаганда в училище и използване на нашите деца като политически инструмент!” е мнението му.

„А къде са европейците от ГЕРБ, които подкрепиха първата стъпка към този ужас? България е и ще остане свободна държава, а не тоталитарно гето! Българите ще останем свободен народ и българското училище ще остане неприкосновена светиня на знанието! Фашизъм и омраза нямат място там!”, категоричен е Петков.

На разпространения списък реагира и депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. „Една мъдрост гласи, че има ли пушка на сцената, то тя непременно ще гръмне. Именно това се случва в момента. Меко казано съм възмутен от т.нар. „черен списък” на Костадин Костадинов и „Възраждане”, в който са включени, забележете, български учители, несъгласни със спорните поправки в Закона за предучилищното и училищно образование”, пише във Facebook той.

„Аз, като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, и още няколко мои колеги не дадохме своя глас в подкрепа на легислатурата, която твърдя, че без всякакво основание лишава група от обществото ни от базови човешки права”, допълва Георгиев. 

Депутатът отговаря и на критиките на Петков: „Лидерът”, който, когато не може да управлява собствената си група, започва да търси оправдания за неудачите си в останалите. На неможещ Петков и ГЕРБ му пречи. Така вместо да се опитва да трупа съмнителни дивиденти, въпросният да си беше събрал депутатите при гласуването на безобразните изменения и да си беше заявил „проевропейската” позиция, където ѝ е мястото - в пленарна зала, а не с +- 10 човека, двама от които, на всичкото отгоре, гласуваха „ЗА” предложенията на „Възраждане”.

Николай Денков от ПП-ДБ определи списъка като „нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище”. И допълва: „Възраждане” си позволи да публикува списък с варненски учители с послание, което призовава към линч. Нарича учителите „паразити”, защото са изразили мнение, различно от това на партийния им фюрер. Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия - от това ще пострадат децата ни! Очаквам министърът на образованието да реагира незабавно”, категоричен е той.

Кметът на Варна Благомир Коцев излезе със специално обръщение във Facebook към учителите на Варна: „Не се страхувайте! С вас съм. Общината също. Никой да не си и помисля да ви заплашва”, призовава ги той. „Моля, подайте ми лично сигнал, дори при най-малкия натиск над вас. Разговарям лично и с директорите на училищата, че имате моята подкрепа. Имат ми телефона, както и на директора на Дирекция образование. Не се колебайте да ме търсите”, апелира Коцев.

От „Да, България” настояха правоохранителните органи решително да пресичат подобни форми на посегателство над личността. „Категорично осъждаме съставянето на подобни списъци и ще използваме всички законови средства да противодействаме на такива опасни и позорни за българските граждани прояви”, обясняват от формацията.

От „Продължаваме Промяната” обявиха, че внасят проект за промяна на спорната „дефиниция” в Закона за предучилищното и училищното образование следващата седмица. „Едва ли има смисъл да се правим, че не разбираме за какво става дума. Законопроектът за наказания срещу учителите, този за чуждестранните агенти и списъците днес ясно показват посоката. Системни усилия за още едно остро разделение на българското общество заради измислени заплахи”, подчертават от ПП.

Поправките в закона, с които се забрани пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация, бяха приети преди две седмици. Промените предизвикаха редица протести „за” и „против” корекциите в закона.

По-късно стана ясно, че Окръжната прокуратура във Варна се самосезира заради публикувания списък. За БТА говорителят на държавното обвинение в града Радослав Лазаров посочи, че прокуратурата се е самосезирала на база медийни публикации и е образувана преписка. Той уточни, че преписката е разпределена на случаен принцип на наблюдаващ прокурор, който ще я получи утре. „Той ще вземе решение как да процедира нататък”, обясни Лазаров и допълни, че възможните решения са няколко. „Наблюдаващият прокурор може да назначи проверка на изложените факти или да откаже образуването на досъдебно производство, ако прецени, че няма данни за престъпление от общ характер”, каза Лазаров. Друг вариант е преписката да бъде изпратена в Районната прокуратура, ако наблюдаващият прокурор прецени, че е от нейна компетентност. По негова преценка преписката може да бъде изпратена и на административен орган по компетентност, предава кореспондентът на БТА във Варна Мила Едрева. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase