От какви кадри ще се нуждае пазарът на труда

Софийският университет обяви допълнителен прием от над 1400 места за студенти след второ класиране. Според списъка, публикуван на сайта на учебното заведение, над 1000 са свободните места за държавна поръчка, а около 400 - за платено обучение.

Най-много свободни места има за специалност „Информатика” - 48 в редовна форма на обучение. Следват „Информационни системи” с 26 и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ - с 25 свободни места.

Българският INSAIT получи 1 млн. долара от Google за студентски стипендии

Микаела Начева е на 24 години. На 15 септември предстои да прекрачи за първи път училищния праг, но вече като начален учител. „Няма по-хубаво нещо от това да работиш с деца. Децата са нашето бъдеще и смятам, че именно учителите са отговорни, за да бъде бъдещето ни по-добро”, смята тя.

Завършила е „Предучилищна и начална училищна педагогика” - една от специалностите с най-много свободни места в Софийския университет. „Човек трябва да усеща вътре в себе си дали иска да учи това. Водещо не трябва да бъде какво ще е заплащането. Ако не ни доставя удоволствие, по-добре изобщо да не го записваме”, призовава Начева.

В „Студентски град” обаче не всички разсъждават така. „Още не съм сигурна в своя избор, само имам някакви предположения с какво искам да се занимавам”, обясни студентка.

Сериозно намалява броят на безработните висшисти, в някои специалности е под 1%

Най-желаните специалности след първо класиране в Софийския университет са „Право”, „Психология” и „Международни отношения”. „Ние нямаме нужда от толкова юристи и толкова психолози”, смята председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Тъй като се създавала предпоставка определени професии на пазара да се наводнят с кадри, за разлика от други. Според Василева част от специалностите с най-много свободни места в Софийския университет всъщност са професиите на бъдещето - информатика и училищна педагогика.

„Винаги, каквото и да се случи, ще са нужни учители - хора, които да обучават. От друга страна, развитието на изкуствения интелект неминуемо ще търси хора с математически умения”, прогнозира Василева.

Една от причините за липса на достатъчно кадри, освен демографската криза, се оказва и текучеството на студенти в чужбина.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Снимка: iStock