Машината показва движенията на хората и автоматизира процеса на възстановяване

Международен екип от учени е проектирал роботизиран треньор за възстановяване на пациенти, претърпели инсулт или черепно-мозъчна травма, съобщава уебсайта на The National Robotarium.

Експерти са създали робот, който взаимодейства с пациент, обработвайки мозъчните му сигнали. По време на занятията машината може да показва движенията на хората и обратната връзка в реално време, като по този начин автоматизира и ускорява процеса на възстановяване. Учените отбелязаха предимствата на новата машина.

Учени разработиха метод за създаване на изкуствени кръвоносни съдове

Според изследователи от шотландската организация National Robotarium, около 80 процента от хората, претърпели инсулт и травматично увреждане на мозъка, имат уврежданията на крайниците. За да се възстановят, те трябва да повтарят определени движения много пъти. Само 30 процента от пациентите обаче успешно завършват програмата. 

В проучването изследователите са работили с 16 пациенти, които са претърпели инсулт или травматично увреждане на мозъка. Роботът е помагал на пациентите и се оказа, че чрез невронен интерфейс машината може ефективно да прогнозира движенията на пациентите и да им показва реда на изпълнение на упражненията. 

Създадоха болница, в която ще работят лекари-роботи

По-рано този месец бе съобщено, че робот на американската компания Perceptive извърши първата в света операция върху зъбите на жив човек. Както писа сайтът Businesswire, машината извършила напълно автономна операция с помощта на автоматизирана дентална система. Роботът е използвал прибори, система за 3D визуализация на обекти и изкуствен интелект (ИИ). 

Според представители на компанията преди процедурата зъболекарят робот сканирал устната кухина на пациента и определил ефективен курс на лечение. Инженерите казаха, че роботът може да изпълнява някои задачи по-бързо от обикновен стоматолог. Така машината може да постави корони за 15 минути в хода на една операция, докато при традиционното лечение пациентът трябва да посети клиниката два пъти и да се подложи на едночасова операция. 

Между другото, през април китайски учени казаха, че роботи, базирани на мека слуз, могат да се използват в минимално инвазивна хирургия за извличане на погълнати предмети. Такъв робот е способен да проникне в много тесни канали с диаметър 1,5 милиметра.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: БГНЕС