Това сочи проучване на Института за глобално здраве „Джордж“ към Университета на Нов Южен Уелс

Екип от специалисти по обществено здраве от Института за глобално здраве „Джордж“ към Университета на Нов Южен Уелс установи, че около 60% от готовите храни за кърмачета и малки деца, продавани в САЩ, не отговарят на международните хранителни стандарти.

В статията си, публикувана в списание Nutrients, групата описва как са анализирали хранителните данни за 651 хранителни продукта за бебета и малки деца, продавани от осемте най-големи американски вериги супермаркети в САЩ, и какво са открили, когато са сравнили данните с международно признати хранителни препоръки.

Отразява ли се намаленият ДДС за бебешки храни на сметките на родителите?

Работата на изследователите по това ново начинание започнала, когато им станало ясно, че въпреки загрижеността на родителите относно нарастващата популярност и въздействието върху здравето на търговските храни, продавани за бебета и малки деца, в Съединените щати понастоящем не съществуват правителствени указания за хранителните стойности. 

За да научат повече, те пътуват до САЩ и закупуват 669 продукта за малки деца и бебета от осем от най-популярните вериги магазини за хранителни стоки в Ралей, Северна Каролина. След това сканираха баркодовете на всеки от хранителните продукти с помощта на FoodSwitch, за да получат списък с материалите и хранителните факти за всеки от изследваните продукти.

След това сравниха хранителната стойност, която едно бебе или малко дете би получило чрез консумацията на продуктите с хранителните стандарти, определени от Световната здравна организация през 2022 г.

При прегледа на данните изследователският екип установява, че около 60% от изследваните хранителни продукти не отговарят на хранителните препоръки. По-конкретно, те установиха, че 70% от тях не отговарят на препоръките за протеини и че 44% от тях съдържат повече захар от препоръчаното. Освен това приблизително 25% от тях не отговарят на изискванията за нужния минимум калории.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: БГНЕС