Коментира Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК

Регистрацията на партиите за изборите в ЦИК започна, но с безпрецедентно състезание между двете фракции в ДПС. Така два паралелни екипа приеха документите на двете формации, в един и същи час. Кой е ДПС и кой ще участва в изборите? Има ли изход от тази патова ситуация? Може ли ЦИК да разреши този казус? На тези въпроси отговаря Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

„Днес бяхме свидетели на ситуация, която досега не бяхме наблюдавали при регистрациите на политическите партии на парламентарни избори. Приеха се документи, които се входираха без номер с една и съща дата и час", припомни Пенева.

По думите й оттук нататък ЦИК трябва да разгледа подробно предадените документи и ако са изрядни, трябва да вземе решение как ще бъдат регистрирани коалициите.

„Пред казус сме, в който и двете коалиции имат името и марката ДПС в наименованието си. А това е нещо, което не се позволява от Изборния кодекс”, заяви Пенева. „Би трябвало името и марката ДПС да присъстват само в едно от двете имена на кандидатите за изборите. Решенията на ЦИК се взимат с мнозинство от 2/3 на присъстващите членове и след това подлежат на съдебен контрол пред Върховния административен съд. Каквото и да реши ЦИК за документите, които са представени днес от кандидатите за народни представители, последното решение ще е на съда”, обясни Пенева. И допълни, че ДПС може да участва или в едната, или в другата коалиция. „Може би затова беше надпреварването тази сутрин”, каза Пенева.

И уточни, че днес са входирани само заявления за регистрация, а не самата регистрация. Това става с решение на ЦИК, което предстои. То се прави въз основа на документите и проверка на подписите на гражданите, подкрепили коалицията.

Ако и подписите, и документацията са изрядни, и ЦИК изключи една от двете коалиции от участие, това подлежи на обжалване в съда. Запитана дали ще има време за това обжалване, Пенева каза, че да. „Има ред и процедура, в които Върховният административен съд много бързо се събира и произнася”, каза Пенева.

Тя обясни, че също трябва да се изчака решението на съда по казуса с решението на ЦОБ на ДПС, което е атакувано в съда.

Казусът с БСП

Пенева обясни, че в момента Корнелия Нинова представлява БСП по съдебна регистрация и тя трябва да упълномощи или да внесе лично документи за регистрация на БСП пред ЦИК.

„На нас не ни е известно да има друг представляващ, съгласно решението на СГС”, каза Пенева.

Тя призова политическите партии повече да се обърнат към избирателите си и да кажат какви политики предлагат.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase