Историята на професора по литература Бен Хьорбер и ковача Роман Тринос

33-годишният американец Бен Хьорбер дойде в Украйна през лятото на 2023 г., за да бъде доброволец, разказва Voice of America. “Казах на баща ми, че отивам в Украйна и той каза, че знае, че не може да промени решението ми“, обяснява Хьорбер.

Хьорбер е бивш професор по култура и история в Университета на Северна Джорджия и винаги  е мечтал да пътува из Европа. И така, когато войната започва, той изпраща колата си в Белгия, след това в Полша – и накрая в Украйна, за да доставя хуманитарна помощ в Запорожка област. Скоро след като пристига, Хьорбер се присъединява към доброволческата ковачница на Роман Трино. Скобите, които произвеждат в нея, изглеждат точно като малки телбоди, но са много по-големи и използвани за изграждане на военни окопи и землянки.

Бивш треньор по хокей в Канада стана доброволец в Украйна

Роман Тринос е бил ковач през целия си живот. Преди двадесет години той построява ковачница в двора си. От 2014 г. Тринос прави малки печки за украинската армия, а след инвазията на Русия през 2022 г. започва да прави скоби. “Има толкова много заявки, идващи не само към нас, към много ковачи доброволци. Трудно е да ги изпълниш всичките”, обяснява Тринос. Той работи благодарение на даренията, които получава. За  последните две години и половина от началото на войната тази малка ковачница е изпратила около 235 000 от металните скоби на фронтовата линия.

Хьорбер помага в ковачницата най-малко три пъти седмично и доставя хуманитарна помощ в други дни. Той също така помага при сглобяването на дронове и преподава английски на местните жители. И колкото повече помага, толкова повече украински научава. “От година съм в Украйна, а украинският ми не е много лош. Разбирам все повече и повече всеки ден", споделя той за VOA.

През февруари 2024 г. Хьорбер отива във Флорида, за да посети баща си, но бързо се връща в Украйна. Той казва, че разкъсваната от война страна е мястото, където се чувства щастлив. “Мисля, че ще остана дори след края на войната, все още ще има много работа тук. Да, мисля да остана ”, казва Хьорбер.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, dariknews.bg