Решението беше прието спокойно от финансовите пазари

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ понижи водещата си лихва с 0,5 процентни пункта – доста по-сериозно, отколкото повечето анализатори очакваха. Това беше прието спокойно от финансовите пазари - основните борсови индекси и държавните облигации приключиха търговската сесия почти без промяна, пише „Файншъл таймс”.

„Това беше новаторско решение, гаранция, чрез която да се удължи доброто състояние на икономиката”, посочи Питър Хупър, заместник-председател за проучванията в „Дойче банк”, който има почти 30-годишен стаж в УФР. По думите му целта на централния банкер Джером Пауъл е да осигури „меко приземяване”.

ЕЦБ понижи основната лихва с 25 базисни пункта

Решението беше смел ход от страна на УФР и бе взето броени седмици преди президентските избори в САЩ през ноември. Кандидатът за държавен глава от Републиканската партия Доналд Тръмп вече заяви, че понижението на лихвите или е направено по „политически причини” в помощ опонента му Камала Харис, или защото икономиката е в „много лошо състояние”.

Решението на УФР бележи и повратен момент за Пауъл, чийто мандат начело на най-могъщата централна банка в света съвпадна с период на сътресения, включващи пандемията от COVID-19, най-сериозното свиване на икономиката от Голямата депресия насам, исторически държавни интервенции, война и тежки шокове в предлагането, които изостриха най-голямата инфлационна спирала за последните 40 години. Мнозина икономисти се съмняваха, че Пауъл ще успее да овладее ценовия натиск, без да потопи най-голямата световна икономика в рецесия. Две години след инфлационния връх обаче, показателят почти се е върнал към целевото ниво на УФР от 2%, докато икономическият растеж остава стабилен.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase