Той е автор на над 150 научни статии и 3 монографии

Почина международно признатият физик академик Александър Петров, съобщиха от Ръководството на Българската академия на науките и на Събранието на академиците и член-кореспондентите.

„Акад. Петров е международно признат физик. Научната област, в която  работи, е физика на течните кристали и физика на живата материя, а научните направления, в които са основните му постижения, включват: термотропните и лиотропни течни кристали, както и течнокристалните биологични структури и биологичните мембрани. Получените от него научни резултати се използват в оптоелектрониката, нанотехнологиите, мембранологията и др.“, посочват от БАН.

Той е автор на над 150 научни статии и 3 монографии, голяма част от които публикувани в реномирани списания и издателства. Акад. Петров е удостоен с наградата по физика на БАН „акад. Георги Наджаков“ за първата му монография, която е основно помагало за обучение на физици и химици.

Акад. Петров е известен със своята преподавателска и организационна дейност у нас и в чужбина. Заемал е 20 временни позиции в чужбина като гостуващ учен, гост-доцент и гост-професор и заедно с водещи биофизици от САЩ организира провеждането на два симпозиума по биофлексоелектричество в Бъфало, 2001 г. и в Тексас, 2003 г., а през  2016 г. изнася откриващ поканен доклад на Симпозиума по физика на възбудимите мембрани в института „Нилс Бор” (Копенхаген).

Опелото ще се състои на 26 септември 2024 г. от 11:30 ч. в Църквата „Св. Седмочисленици“.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БАН