Екипажът ще носи специално изработен скафандър

Китай направи стъпка напред в амбициозния си план негови астронавти да кацнат на Луната до 2030 г. Страната представи специално изработен скафандър, който екипажът ще носи по време на мисията. Очаква се тя да бъде знакова за космическата програма на Китай, съобщи Си Ен Ен.

Първите проби от обратната страна на Луната кацнаха на Земята (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новият червено-бял костюм, представен от Китайска пилотирана космическа агенция (CMSA) през уикенда, е изработен, за да може да устои на екстремните температури на Луната, както и на радиацията и праха. Същевременно той позволява на астронавтите физическата гъвкавост, за да могат да изпълняват задачи на лунната повърхност, съобщават държавните медии.

Китайската космическа сонда излетя от Луната с взети проби

Костюмът за кацане на Луната е оборудван с вградена камера за дълги и къси разстояния, операционна конзола и защитен от отблясъци визьор на каската. Във видеоклип, споделен от държавната телевизия CCTV, известните китайски астронавти Джай Жиган и Уанг Япин демонстрират как астронавтите, облечени в костюма, могат да се навеждат и да изкачват стълби.

Новата технология привлече вниманието на международната общност.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск сподели видеоклипа в социалната си мрежа X със собствено заглавие.

„В същото време в Америка [Федералната авиационна администрация (FAA)] задушава националната космическа програма в кафкианска бумащина!“, написа той в очевидна препратка към предполагаемата скорост, с която Китай е развил космическата си програма в сравнение със САЩ.

Състоянието на SpaceX – и личното богатство на Мъск – нараснаха през последните години благодарение на огромни правителствени договори, тъй като НАСА се опитва да привлече частния сектор за изследване на космоса и логистика.

Разкриването на скафандъра на Китай за кацане на Луната се случи в момент, когато страната полага значителни усилия да се утвърди като основен играч в космоса. Това е област, към която държавите, включително САЩ, все повече се стремят не само с научна цел, но и с оглед на ресурсите и националната сигурност.

През последните години Китайската национална космическа администрация проведе серия от все по-сложни роботизирани лунни мисии, включително първото в историята завръщане на лунни проби от далечната страна на Луната по-рано тази година. Китай се стреми да стане втората страна, която ще приземи астронавти на Луната, заявявайки, че първата му мисия с екипаж ще се състои „до 2030 г.“.

Съединените щати, които не са изпращали астронавти на Луната от 1972 г., също планират да изпратят екипаж това десетилетие, въпреки че отложиха първоначалния си график за мисията Artemis III. По-рано тази година НАСА съобщи, че тази мисия няма да се състои поне до септември 2026 г. Агенцията представи прототип на своя скафандър за Artemis III, AxEMU, през 2023 г.

Новият китайски скафандър беше приветстван в държавните медии като голяма стъпка напред в графика на мисията на страната с екипаж. Експертите отбелязаха необходимостта от специално разработен костюм за лунните условия в сравнение с тези, използвани при космическите разходки на астронавтите на китайската орбитална космическа станция „Тянгун“.

Благодарение на тънката си екзосфера Луната е безпощадно място, изложено както на слънчевите лъчи, така и на студа в космоса. Според НАСА температурите в близост до екватора на Луната могат да достигнат до 121°C през деня, а през нощта да паднат до -133°C.

„За разлика от мисиите в ниска околоземна орбита, астронавтите ще бъдат в сурова естествена лунна среда по време на лунните извънземни дейности. Сложните фактори на околната среда, като висок вакуум и ниска гравитация, лунен прах и лунна почва, сложен релеф на лунната повърхност, високи и ниски температури и силна радиация, ще окажат значително влияние върху работата и защитата“, заяви Жицян, заместник-главен конструктор на системите за астронавти в Китайския център за изследване и обучение на астронавти.

Други също приветстваха естетиката на костюма. Държавните медии твърдят, че червените ивици на горните крайници са вдъхновени от лентите на „летящите апсари“ или божества, които се появяват в древното изкуство в западния китайски град Дунхуан, а тези на долните приличат на „пламъци за изстрелване на ракети“.

Друг дизайнер, Уан Чунхуей, каза, че пропорциите на костюма ще направят астронавтите „по-одухотворени и величествени“ и „ще накарат нас, китайците, да изглеждаме силни и красиви, когато стъпим на Луната“.

По-рано тази година китайските официални лица оповестиха имената на космическите кораби за лунната мисия с екипаж. Космическият кораб беше наречен Mengzhou или „Кораб на мечтите“, а спускаемият апарат – Lanyue или „Прегръщане на Луната“.

Мисията е замислена като част от по-широк набор от лунни амбиции, които включват плановете на Китай да създаде международна лунна изследователска станция на южния полюс на Луната до 2040 г.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС