Василена Доткова обясни, че в историята на Русия има една славна битка при Полтава от 1709 г.

В рубриката „Ловци на лъжи“ разказ опити на Русия да разпространява информация, включително и в България, за много убити шведи, които освен, че са на страната на Украйна и Запада, претърпяват и поражение в района на Полтава.

„Става въпрос за нападението на Русия в Полтава, което беше в началото на септември. Там беше ударен военен институт за комуникации, след това в руските медии започна да се разпространява информация, че има страшно много убити в атаката“, посочи журналистът във Factcheck.bg Василена Доткова.

Столтенберг: Безразсъдната ядрена реторика на Путин да не възпира членовете на НАТО да помагат на Украйна

По думите на Доткова броят на жертвите във фалшивите заглавия стига до „15 камиона с жертви“, докато украинските власти съобщават за около 50 загинали в това нападение.

„Руските медии започнаха с 200, след това 500, накрая стигнаха над 1000 жертви. Твърди се още, че голяма част от тях са западни военни инструктори, които помагат на украинската армия. Няма никакви потвърждения за това. Една от линиите за разпространение беше Швеция“, допълни тя.

На въпроса защо Швеция, а не друга държава Доткова обясни, че в историята на Русия има една славна битка при Полтава от 1709 г., когато войските на Петър I разбиват шведите. „Това сега се съобщава като „втората Полтава“, каза тя.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева