Как с помощта на спорта успява да преодолее личната си трагедия?

По североизточните склонове на айтоската планина се намира селцето Черна могила, където живее семейството на Халил. Там няма училище, затова седмокласникът пътува всеки ден до село Мъглен. Неочаквана семейна драма довежда до тежка депресия при момчето.

"В края на пети клас изгубих баща си. Всичко се случи много бързо", казва Халил. "Първоначално се затвори, даже с мен не искаше да общува. Постоянно в стаята си беше и ми дойде идеята да говоря с учителите да прави нещо, да е сред хората, сред децата, да общува повече и тук записахме в танците", сподели майката на Халил - Севиндж Мехмед.

След училище Халил започва да танцува, пътува с автобус до Айтос, където среща и отбора по спортна акробатика. И животът му придобива друг смисъл, с нова мотивация. "Спрях да мисля за тъжните неща, започнах да мисля за хубавите неща, за медалите", разказа той.

Пореден вандалски акт срещу залата за спортна гимнастика на ЦСКА (СНИМКА)

"Получи се, защото на него много му хареса, след това беше изтеглен към спортен клуб „Ейнджълс”. Той се чувства много добре в нашата среда", каза Дида Грудева, треньор по спортна акробатика. "Спортът е един социален феномен. Това, което спорта дава, е, че те връща в една равностойна среда и не на последно място е мотивацията. Детето заживява вече с други цели. То е измъкнато от онази необичайна среда", допълни Драгомир Драганов, председател на Българска федерация по спортна акробатика.

Повече по темата вижте във видеото.

Репортер: Елена Танева

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Мира Мирчева