Дипломатическите усилия остават може би единственият арсенал в момента, коментира още тя

Всички се притесняваме от това, което се случва в региона на Близкия изток. Кризата в тази гореща фаза продължава вече 1 година. В понеделник ще се навърши 1 година от нападението срещу Израел. Това коментира в предаването „Пресечна точка” Румяна Бъчварова, бивш  вицепремиер и бивш посланик на България в Израел.

„Дипломатическите усилия остават може би единственият арсенал в момента. Да не забравяме, че Израел беше обект на агресия. Всички признават, че има право да се защити. Цялостната стратегия, е унищожаване на тези врагове, които заплашваха изобщо съществуването на Израелската държава”, коментира Бъчварова.

„Израел, може да се предположи, че унищожи инфраструктурата в Газа и ръководството на „Хамас”, освободи се от поредица от лидери на „Хизбула”, разруши и комуникационната система – „историята с пейджерите”. Сега унищожава основните ресурси -  складове, оръжия”, коментира Бъчварова.

Един от големите въпроси за региона, според Бъчварова, е съдбата на ядрените съоръжения на Иран. „Последните 10-15 години за Израел това е основната заплаха”, коментира Бъчварова. „Вероятно биха искали да премахнат възможността Иран да произведе ядрено оръжие, с което да атакува Израел. Това е големият въпрос. Това са дипломатическите усилия, докъде би стигнал Израел”, каза Бъчварова.

По отношение на България тя коментира, че трябва да се приветстват действията и усилията на правителството и на президента. „Първо с мерките за евакуация, сега със свикването на КСНС. Това е послание към гражданите да се чувстват сигурни, че в държавата, въпреки политическата ситуация, има институции, които работят в техен интерес”, коментира тя. По думите ѝ България има необходимите и законодателна база, и организация, и тренираност на хората, които се занимават с Националната сигурност.

Повече гледайте във видеото.

Редактор: Ина Григорова