Ювал Грийн и Михеил Оферзив споделят защо са се противопоставили на израелските власти

След нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври войната в Ивицата Газа не е спирала. Натискът за прекратяване на огъня се засилва не само в международен план, но и в Израел. През май 42-ма израелски резервисти написаха отворено писмо, в което отказаха да вдигнат отново оръжие във войната срещу „Хамас“.

Преди няколко месеца Ювал Грийн е в Газа, където служи като военен медик. Младият израелец е призован като резервист почти веднага след терористичните атаки на „Хамас“ от 7 октомври. Днес той е един от малка група израелски резерви, които публично отказват в отворено писмо да се върнат в Газа. Решението му идва след като неговият командир нарежда на подразделението да изгори къщата на палестинско семейство в Газа. Ювал споделя, че не може да остави няколко семейства без дом и на следващия ден решава да си тръгне.

Още преди атентатите на 7 октомври, той планира да откаже служба заради противопоставянето си на израелската окупация на Западния бряг. Ужасяващото насилие, упражнявано върху невъоръжени цивилни граждани, бойците на „Хамас“, го кара да преосмисли решението си. Но докато е в Газа, атмосферата на отмъщение и масовите разрушения го карат да постави под въпрос службата си.

Михеил Оферзив прекарва почти два месеца в команден пункт от другата страна на границата, гледайки видеоклипове. Като офицер, той следи движението на войските на територията на Газа, осигурявайки тяхната безопасност и разрешава въздушните удари в тези райони. Но след като излиза командния пункт, започват да се появяват съмнения. „Когато започнете да чувате наистина големи числа, започвате да се задавате за въпроси. Може ли, след като нанасяме толкова специфични удари и работим с толкова добро разузнаване, да има толкова много жертви, толкова много съпътстващи щети“, казва Михаел. Той допълва, че не е имало ясни правила за действия на войските в Газа. „Цялата система беше изградена последния начин: Първо стреляш, а после задаваш въпроси. Ако въобще задаваш някакви въпроси. А ние не го правихме“, казва той.

На ръба на възможностите: Как се справят болниците в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Не е лесно да се говори открито. Семейството и приятелите им ги подкрепят, но някой ги заклеймяват като предатели. Отказа да служат може да вкара двамата резервисти в затвора, но за сега израелската армия не предприема действия. Тя отхвърлиха обвиненията на Грийн и Оферзив и заяви, че правилата за водене на бойните действия са подчинени на израелското и международното право. Израелските сили добавят, че разрушаването на сгради се извършва със съответните средства. Действията извършани по друг начин, а не в резултат на оперативни нужди, противоречат на заповедите на армията и на ценностите ѝ и се проверяват, съобщават още те.

Като за Ювал, така и за Михаел, една от основните причини да решат да говорят публично, е да се настоява за споразумение за прекратяване на огъня, което да сложи край на войната и да върне у дома останалите заложници в Газа. Те знаят, че са незначително малцинство сред резервистите, но се надяват да предизвикат поне дебат в израелското общество.

Гледайте видеото от поредицата "Европа в 15 минути" на DW.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: "Дойче веле"