Социолозите твърдят, че войната на Русия в Украйна е променила начина на мислене на хората в бившата Съветска република

Казахстан е мултиетническа страна, в която броят на етническите руснаци е намалял от 6 милиона и 200 хиляди до по-малко от 3 милиона от 1989 година насам. В едно малко гранично село на казахстанско-руската граница, етнически руснаци, казахи и татари живеят заедно. Те поддържат добри отношения с Русия, докато казахската идентичност, особено в други части на страната, се засилва.

В Казахстан живеят общо 3 милиона етнически руснаци. Москва се счита за стратегически партньор на Астана - политически, военен и икономически. И все пак проучванията показват, че 1/3 от населението не изключва руско нападение над Казахстан, подобно на нахлуването в Украйна. „Това е много, ако се вземат предвид всички добросъседски и стратегически отношения. Виждаме разлики между езиковите групи. Хората, чието майчин език е казахският, възприемат тази заплаха като по-реалистична в сравнение с рускоговорящото население“, споделят местните.

Откриха златни бижута на древна мистериозна култура в Казахстан (СНИМКА)

Социолозите твърдят, че войната на Русия в Украйна е променила начина на мислене на хората в бившата Съветска република. „Стойността на нашата независимост се увеличила. Все повече хора вече учат казахски език, включително и рускоговорящи. Нашата идентичност се променя. Знаем, че Казахстан също е уязвим на външна агресия. Заплахата отвън обединява нашето общество“, споделят още местните.

Повече гледайте във видеото на „Дойче веле“.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: "Дойче веле"