Устройствата откриват проблема и пръскат и химикали

В тяхното малко работно пространство в северозападния щат Кадуна в Нигерия 24-годишният Шамсиди Джибрил и неговият екип създават дронове, предназначени да откриват болести по селскостопанските културите. Устройствата също така са създадени и да могат да пръскат химикали, разказва Voice of America.

Национално земеделско проучване от 2022 г. показва, че някои от фермерите в страната губят до 80% от културите заради вредители и болести. Джибрил казва, че неговата компания - Vora Robotics помага за развитието на по-ефективни земеделски практики. Той допълва, че дронът прави снимки на посевите и ги изпраща на приложение, създадено отново от екипа му, за да анализира резултатите, да покаже от какво страда растението и с какъв химикал трябва да се напръска.

Нигерия започна национална инициатива за кръводаряване

За фермерите загубите заради болести и вредители са големи. За тях възможността да получат такъв дрон е голям шанс за продукцията, посочват от VOA.

Земеделски експерти заявяват, че нигерийското правителство може да направи повече за насърчаване на използването на технологии в сектора на селското стопанство. А Джибрил и неговият екип се надяват, че ще получат подкрепа от правителството и частния сектор, за да разширят своите иновации в цялата страна.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America