Появиха се сигнали, че измервателните станции не отчитат реални данни

Как мръсният въздух се отразява на здравето ни и какви са правата ни, ако стойностите са превишени? Темата в ефира на „Здравей, България” коментираха пуломогът д-р София Ангелова и адвокат Михаил Екимджиев. Появиха се сигнали, че измервателните станции са манипулирани и не отчитат реални данни. Докато тези на оживени булеварди и критични точки измерват превишаване на допустимите стойности средно по 150 дни в годината, разположените далеч от невралгичните точки с мръсен въздух показват едва по около 34.

„Властите, изкривявайки тези данни, ни лишиха от възможност за самозащита. Хората трябва да бъдат известявани, ако има превишаване на нормите, за да затворят прозорците, да излизат с маски, да не извеждат малки деца или болни възрастни навън”, смята адвокат Екимджиев. По думите му преди 13 години, чрез колективен иск, Община Пловдив е била осъдена заради мръсния въздух. Юридически способ обаче, който да задължи общините да сложат измервателни станции на местата, за които се смята, че са с най-замърсен въздух, у нас няма, признава юристът.

Качеството на въздуха: Променят ли данните с преместване на станции на по-чисти места (ОБЗОР)

Как обаче фините прахови частици се отразяват на здравето ни? Според пулмолога д-р Ангелова пациентите с белодробни заболявания са най-много у нас. „Статистиката сочи, че двата основни фактора за това са тютюнопушенето и мръсният въздух”, подчерта лекарката. Тя също е на мнение, че хората трябва да бъдат информирани, за да се предпазят от опасностите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова