Процедурата ще бъде стартирана от представители на ЦИК

Днес започва удостоверяването на софтуера на машините за изборите. Процедурата ще бъде стартирана от представители на Централната избирателна комисия.

Достатъчна ли е поддръжката на машините за гласуване преди изборите

За да бъде прозрачен процесът, на събитието са поканени са и представители на политическите партии и неправителствени организации. За първи път освен видеото, което може да бъде гледано, може да бъде чут и звукът по време на процедурата.

Започна удостоверяването на машините за гласуване

В тяхно присъствие от ЦИК ще генерират и хеш кодът, който ще бъде изписван на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина. Той е важен, защото след като гласуваме на машина, хеш кодът излиза на машинната бюлетина. Ако е същият, значи и на машината е правилен, но ако е различен, то на устройството е инсталиран друг софтуер и е възможна манипулация.

Като участници в самия процес бяха поканени представители от всички партии и неправителствени организации. А на финала министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че гласуването с машина ще бъде сигурно.

„Нито една от партиите не каза, че процеса, който момента виждат имат някакви притеснения от манипулации в самия избор. Нито една от партиите не каза нещо , което може да бъде подобрено. Моята основна задача е да бъде изградено доверие в машинното гласуване и това смятам, че всички го виждате с публичността, сигурността и откритостта на целия процес”, коментира той. 

На тези избори в рутинната проверка за сигурност ще обхване много повече машини - около 1/3 от всички. Но по-голямата част от устройствата са с изтекла гаранция. „Около 9600 машини са с изтекла гаранция.Всички машини са около 12 000. Това, че са с изтекла гаранция, това не предопределя, че са развалени. Знаете като уредите вкъщи. Към тях се отнасяме с грижа, има профилактика”, посочи още Мундров.

Нововъведение ще има и при телефоните за видео наблюдение на изборите. Вече ще изпращат гласово съобщение, с цел да не се допуска изключване на устройствата заради паднала батерия. „Самото устройство ще говори и ще казва, че трябва да бъде включено в електрическата верига”, обясни Мундров. На финала лично министъра провери новия хеш код.