Местните разчитат повече на духовни лечители, вместо да търсят лекарска помощ при нужда

В Нигерия все повече хора избират духовни лечители и молитви пред традиционната медицина, което създава опасни ситуации, предава Voice of America. Близо 95 % от населението в страната се моли ежедневно, което я нарежда на второ място в света по брой на отправящите молитви. Но здравните експерти се притесняват, че някои граждани предпочитат да разчитат на духовните си лечители и отказват да потърсят медицинска помощ, докато не стане твърде късно.

Според Световния преглед на населението през 2023 г. Нигерия е на 15-о място по смъртност в света. А някои медици се тревожат, че недоверието в традиционната медицина влошава тази статистика. „Духовните вярвания и практики вече са дълбоко вкоренени и често хората им дават приоритет пред традиционното научнообосновано медицинско лечение. Това е основен проблем в Нигерия“, обяснява д-р Еджике Орджи, експерт по обществено здраве.

Нигерия започна национална инициатива за кръводаряване

Християнски пастори, като Майк Майкълс, се опитват да се преборят с предрасъдъците срещу медицината. „Тя е осигурена от Бога, защото Бог е майсторът учен“, казва Майкълс. И допълва, че организират медицински кампании, за да осигурят на хората нужното лечение.

Дронове срещу вредители и болести по растенията: Нигерийска компания разработва новата технология

По данни на Световната банка през 2021 г. около 4% от общия брутен вътрешен продукт на Нигерия са отишли за разходи за здравеопазване. През същата година те са над 10% в Европейския съюз и над 16 %в САЩ. Липсата на държавни инвестиции прави здравеопазването скъпо за много нигерийци, посочват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America