В анклава се засилват опасенията, че Тел Авив планира да изсели всички жители

Службата на ООН за правата на човека заяви днес, че е потресена от продължаващите повече от седмица тежки израелски удари в северната част на Газа, където десетки хиляди цивилни са в капан без храна и медикаменти.

„В сянката на ескалацията на военните действия в целия Близък изток, израелските военни изглежда напълно изолират Северна Газа и водят военни действия с абсолютно незачитане на живота и сигурността на палестинските цивилни граждани“, заявиха от Службата.

Ескалация на боевете между Израел и "Хизбула"

В изявлението пише още, че е получена информация, че израелските сили са издигнали пясъчни насипи на ключов участък, като на практика са отцепили Северна Газа и са обстрелвали тези, които се опитват да избягат.

В северната част на Ивицата Газа днес са загинали най-малко 10 души, а 40 са били ранени, след като израелски танкови снаряди са уцелили хора, които са се редили на опашка за храна, съобщиха палестински медици, цитирани от Ройтерс.

В анклава се засилват опасенията, че Израел планира да изсели всички жители от северната му част.

Израел затвори 5 гранични района с Ливан заради сраженията с „Хизбула”

Медиците съобщиха, че израелски безпилотен самолет е открил огън по място, където десетки жители са се събрали, за да получат храна в Джабалия, един от осемте бежански лагера в Газа. Според тях сред жертвите има жени и деца.

Израелските военни заявиха, че разследват инцидента.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Атанаси Петров, БТА