Яхия Синуар наследи на поста убития Исмаил Хания

Израелският външен министър Израел Кац съобщи, че лидерът на „Хамас“ Яхия Синуар да е мъртъв.

Израел обвинява 61-годишният Синуар, че е ръководил нападението на 7 октомври 2023 г. срещу Израел, предизвикало продължаващата война, заедно с военния ръководител на Хамас Мохамед Дейф.

Израелската армия заяви, че той е бил убит при удар по-рано тази година. Палестинската групировка не го е потвърдила.

Яхия Синуар в новият лидер на "Хамас" (ВИДЕО)

„Масовият убиец Яхия Синуар, отговорен за клането и зверствата от 7 октомври, беше елиминиран днес от войници на ЦАХАЛ. Ликвидирането му създава възможност за незабавно освобождаване на заложниците и проправя пътя за промяна, която ще доведе до нова реалност в Газа - такава, която е без „Хамас“ и без ирански контрол“, заяви външният министър Израел Кац.

По-рано кабинетът по сигурността, израелската обществена телевизия "Кан" и телевизионният канал "Ен 12 Нюз" също обявиха, че ръководителят на палестинското движение е ликвидиран. 

Израелската армия каза по-рано днес, че проверява вероятността Синуар да е сред убитите при операция в Ивицата Газа, чиято мишена според военните са били трима екстремисти.

„Хамас“ обяви, че лидерът на палестинското ислямистко движение в Газа Яхия Синуар беше избран за нов ръководител на цялата организация, след като досегашният ѝ водач Исмаил Хания бе убит през август в Техеран. 

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Иво Тасев, БТА