Това е първият държавен глава, който отива в страната след ескалацията между Израел и "Хизбула"

Италианският министър-председател Джорджа Мелони посети Ливан, съобщиха от нейната канцелария. Това е първият държавен или правителствен ръководител, който посещава страната след ескалацията между Израел и "Хизбула" миналия месец, предаде АФП.

Ескалация на боевете между Израел и "Хизбула"

Премиерът беше посрещнат на международното летище в Бейрут от ливанския министър-председател Наджиб Микати, с когото трябваше да проведе разговори, преди да направи съвместно изявление за пресата.

Италия разполага с около 1000 военнослужещи като част от мироопазващите сили на ООН в Ливан, които през последните дни бяха подложени на многократен обстрел по време на войната между Израел и "Хизбула".

Нетаняху: Израел ще продължи да нанася безмилостно удари по "Хизбула", включително по Бейрут

Петима миротворци бяха ранени при поредица от инциденти миналата седмица, като при последния от тях силите на ООН обвиниха израелските войски, че са проникнали през порта и са навлезли в една от позициите им.

Мелони осъди инцидентите като "неприемливи".

ЮНИФИЛ са създадени през 1978 г., за да наблюдават изтеглянето на израелските сили след нахлуването им в Ливан и да помогнат на ливанското правителство да възстанови властта си над граничния регион.

Мелони се срещна в Бейрут и с ръководителя на двустранната мисия на Италия в Ливан, MBIL, програма за обучение, съобщиха италиански източници.

Премиерът, чиято страна е ротационен председател на Г-7 тази година - по-рано на 18 октовмри се срещна с краля на Йордания Абдула II в Акаба.

Според Рим те са обсъдили ескалиращия конфликт в региона и съвместните усилия за прекратяване на огъня в Газа и освобождаването на израелските заложници.

На 17 октомври Мелони заяви, че убийството на лидера на Хамас Яхия Синвар е разчистило пътя за "нова фаза" във войната в Газа, която беше предизвикана от смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г. от страна на войнствената групировка. 

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС